NU TOȚI COPIII SE GRĂBESC SĂ VORBEASCĂ

Specialiștii spun că la vârsta de 12 luni copiii trebuie să aibă un vocabular de câteva cuvinte “inteligibile”, pentru ca între 12 și 24 de luni să îl extindă până la minim 50 de cuvinte și să poată lega două sau trei dintre ele pentru a alcatui o propoziție simplă. Iar la vârsta de 3 ani, toată lumea se așteaptă ca cei mici să poată purta conversații simple și inteligibile.

Ei bine, spre îngrijorarea părinților, unii copii nu fac chiar așa. Par să aibă treburi mai bune de făcut și decid să lase vorbăraia pe mai târziu. Fie își dezvoltă aptitudinile motorii, fie pe cele de joacă, fie sunt atrași de alte forme de exprimare, fie, fie și iar fie. Fiecare copil are motivele lui.

[dropcap][/dropcap]Ȋngrijorați au fost și părinții lui Einstein. Albert Einstein.  Puștiul nu dădea deloc semne să fie un geniu… Ba din contră. Se spune că a început să vorbească pe la 3-4 ani, că de citit s-a apucat abia pe la vreo 7 și că a așteptat până la 9 ani ca să construiască sau să citească fluent o propoziție întreagă. Inevitabil, asta i-a determinat până și pe profesori să nu îi prevadă un viitor prea reușit. Ha! Dar Einstein a tot crescut, dovedind contrariul și punând pe gânduri specialiștii.

[dropcap][/dropcap]Istoricul știițific Otto Neugebauers a revenit chiar cu o anecdotă destul de amuzantă despre primele vorbe ale “lentului” Einstein, care lua masa în familie când s-a trezit vorbind: “Frige supa!”. Bineînțeles că părinții l-au întrebat imediat de ce nu a mai scos o vorbă până atunci și se pare că răspunsul era cât se poate de comod: “Pentru că până acum totul a fost în ordine”. Deci micuțul viitor geniu avea interese mai mărețe decât să vorbească așa, doar de dragul conversației.

[dropcap][/dropcap]Ulterior, Thomas Sowell a menționat în cartea sa că multe alte genii au început să vorbească mai târziu decât restul copiilor, denumind acest fenomen Sindromul Einstein. Mulți alți specialiști au continuat să susțină că persoane cu o inteligență superioară au dezvoltat mai greu abilitatea viului grai. Printre aceștia se mai numără pianistul Arthur Rubinstein, geniul matematician Ramanujan, economistul Gary Becker – câștigător al Premiului Nobel sau fizicienii Eduard Teller și Richard Feynman.

Așa că înainte să se gândească la ce e mai rău, părinții copilașilor care “încă nu vorbesc” ar putea la fel de bine să se aștepte la ce e mai promițător. Deci am putea împrospăta puțin percepția inițială despre acest subiect, care însă cuprinde mult mai multe aspecte decât cele discutate aici.

sursa foto: Flickr
surse informative: Today, hanen, WebMD, squidoo

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here