Urcușurile și coborâșurile energiei

 

Unii se trezec cu energie dimineaţa și profită din plin de prima parte a zilei, alţii se dezmeticesc mai greu și nivelul lor energetic parcă urmărește soarele pe cer (urcă și coboară odată cu el). 

Suntem diferiţi din multe puncte de vedere. Fiecare organism are reacţiile lui și fiecare om are propriul stil de viaţă – iar somnul, alimentaţia și programul ne influenţează din plin “ceasurile interne”.

_____________________________________________________________________

Cum începi ziua și ce se întâmplă cu energia pe parcurs? În ce perioadă a zilei atingi punctul de maximă energie și când “te mai domolești”?

_____________________________________________________________________

Deși fiecare ceas intern are orele lui exacte, totuși măsurătorile cercetătorilor indică un posibil “tipar energetic general”. În multe cazuri, nivelul natural de energie fluctuează cam așa – graficul indică rata metabolică și temperatura corpului pe parcursul unei zile:

sursa info: tasklabels.com
sursa info: tasklabels.com

(3am-4am) rata metabolică și temperatura corpului sunt scăzute
(6am-9am) nivelul energetic crește (încă de dinainte să ne trezim), iar efectele somnului bun și mic-dejunul îl ridică la cele mai înalte cote
(10am-3pm) nivelul enegetic se duce ușor (dar sigur) la vale
(4am-7m) simţim o creștere de formă până la cină
(9pm-12am) metabolismul încetinește până spre dimineaţă

Conform health.harvard.edu, cercetătorii au măsurat performanţe cognitive precum atenţia sau memoria de scurtă durată pe parcursul unei zile și au observat că în majoritatea cazurilor cotele maxime sunt atinse în prima parte a zilei și fluctuează sau scad constant după pauza de prânz.

graficharvrd

“Ceasul intern” (“ritmul circadian”) programează orele de somn și de activitate/repaos, controlând urcușurile și coborâșurile enegetice din timpul zilei. Fiecare dintre noi își poate analiza propriile tipare energetice – pentru a învăţa cum să-și menţină energia ridicată în momentele potrivite din zi.

Fluctuaţia nivelului energetic este inevitabilă. Provocarea apare atunci când nu se sincronizează ceasul intern cu cel de la mână (sau din buzunar).

Nu putem funcţiona o zi întreagă la cele mai înalte cote și nici nu e nevoie. Dar ne putem susţine un nivel energetic ridicat pe parcursul zilei astfel încât să dăm randamentul dorit la momentele potrivite și să fim mulţumiţi de performanţele noastre – idei bune de discutat după identificarea propriilor tipare energetice (astfel încât să știe fiecare de unde pleacă și unde vrea să ajungă).

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here