Vacanţa ne face mai buni – de la mic la mare. Zilele lungi de vară ne eliberează în natură, acolo unde „procesul de îmbunătăţire” se desfășoară pe toate planurile – cogniţia, imunitatea, vederea sau tensiunea arterială fiind doar câteva dintre „subiectele tratate”. Redacţia Cavit lansează o nouă sursă de inspiraţie… De vacanţă! Începem cu terapia în fân, o idee de pus în practică în multe zone din ţară (precum judeţul Buzău – menţionat în acest material).

picioareImaginaţi-vă o odaie cu un covor gros de 15 cm de fân, saltele joase și perne înţesate tot cu fân…

Pernele mai pot fi umplute și cu iasomie, mirosul fiind îmbietor și atât de odihnitor încât dimineaţa aţi fi numai buni pentru o drumeţie sau, în orice caz, pentru o zi productivă.

Noi, românii suntem norocoși când trebuie să alegem destinaţii locale de vacanţă. Dintre (enorm de) multele opţiuni, judeţul Buzău atrage turiști cu multe obiective – de la fenomenele carstice întâlnite în Munţii Buzăului, la pensiuni care te primesc cu odăi cu fân și saune în butoaie cu flori uscate – cum poţi găsi în comuna Chiojdu, unde localnicii păstrează vii tradiţii vechi de sute de ani.

În general, fânul cosit obţinut din flora spontană conţine seminţe, flori și tulpini din (minim) 15-25 de plante medicinale, iar în funcţie de zonă diversitatea poate ajunge până la 50-60 de plante – de unde rezultă și efectele vindecătoare cumulate. 

floriÎn mai toate fâneţele întâlnim trifoiul roșu, trifoiul alb, coada șoricelului, drobiţa, pătlagina, cimbrișorul, busuiocul sălbatic, piciorul cocoșului sau clopoţeii.

În zonele de câmpie și deal mai apar trifoiul de baltă, salvia de câmp, cicoarea lipicioasă sau sânziana galbenă, iar muntele permite un adaos de creţișoară, angelica, brica ursului, arnica sau ţintaura.

Fiecare plantă menţionată are efecte terapeutice asupra organismului.

Dincolo de efectul relaxant și energizant al fânului – după o simplă tolăneală sau un pui de somn – tratamentul poate deveni cu mult mai complex, prin utilizarea plantelor în forme variate (vezi exemple – printre care: tratarea sinusurilor, a afecţiunilor de piele, a varicelor, a diverselor inflamaţii etc).

Dar Buzăul nu este singurul care a păstrat aceste obiceiuri, “terapia în fân” fiind o atracţie turistică în mai multe locuri din ţară. Cine mai are și alte exemple, să le lase aici, recomandările fiind cea mai bună sursă de inspiraţie… de vacanţă!

cuplu

Comuna Chiojdu, o aşezare cu şase sate răsfirate, este plasată în zona Subcarpaţilor de Curbură, la limita de nord-vest a judeţului Buzău, la poalele Munţilor Siriu, între culmile Dealurilor Brădeţului, Cinterezului şi Muchia Alunişului, spre nord-est, ce urmăreşte cursul apei, se ajunge în satul Cătiaşu după o distanţă de aproape opt kilometri.

alergieMare atenţie însă, “alergicii trebuie să evite fânul” – este recomandarea alergologilor.

„Cei cu rinită alergică nu trebuie să intre în fân. Este vorba despre persoanele cu sensibilitate la graminee sau la buruieni de toamnă, artemisie sau ambrozie, eventual la mucegai, pentru că acel fân, dacă e în condiţii de umiditate, poate să aibă şi mucegai. Primele semne ale alergiei sunt senzaţiile de mâncărime, pe piele dar şi la ochi. Apoi încep să lăcrimeze, să strănute, să le curgă nasul, să li se înfunde căile nazale, să tuşească, să se sufoce, să apară erupţii pe piele“, spune (pentru Adevărul) medicul Simona Băjenaru, de la Spitalul Judeţean Buzău.

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here