SISTEMUL IMUNITAR ȘI… SOMNUL

“Vorba mamelor care tot spun că dacă nu dormim suficient o să ne îmbolnăvim. Adevărul este că datele experimentale confirmă această idee”, spune Diwakar Balachandran, MD la Universitatea din Texas.

Lipsa somnului a fost în relaționată cu diverse afecțiuni fizice și psihice, sistemul imunitar fiind și el influențat în mod direct. Dar nu întregul ansamblu celular și proteic este afectat, ci doar o parte.

RISC CRESCUT LA INFECȚII

Primele afectate celulele T de apărare, responsabile cu atacul direct al patogenilor intruzivi. De fapt, nu celulele în sine au de suferit, ci numărul lor, care scade simțitor atunci când somnul este deficitar. Influențat este și numărul celulelor inflamatorii (citochine), care crește peste limite. Aceste detalii pot duce la creșterea riscului de dezvoltare a răcelilor sau gripelor.

REGENERARE ȊNCETINITĂ

Lipsa somnului nu doar că ne sensibilizează în fața răcelilor și gripelor. Prea puțin somn ne influențează și capacitatea de a lupta ulterior cu ele, regenerarea fiind mai lentă. Febra este rezultatul răspunsurilor imune pe care le formulăm când organismul este infectat cu un virus. “Acesta este motivul pentru care febra are tendința de a crește în timpul nopții. Iar dacă nu dormim, aceasta nu este amorsată, deci nu suntem capabili să luptăm cu infecția la capacitate maximă, însănătoșindu-ne mai greu”, adaugă Vilma Aho, cercetător la Universitatea din Helsinki.

ALERGII ȘI ASTM – răspunsuri autoimune nejustificate

“Ȋn timpul privării de somn a fost identificată o creștere a numărului de celule imunitare B – responsabile pe de o parte cu declanșarea reacțiilor de apărare (inclusiv crearea anticoprilor necesari) și pe de altă parte cu reacțiile alergice și astmul. Acest lucru ar putea explica creșterea simptomatologiei astmatice identificate anterior în cazul lipsei de somn”, mai spune Vilma Aho.

Somnul insuficient, ca și stresul, afectează în mod direct comportamentul imun al organismului nostru. Și nu doar că ne sensibilizează în fața patogenilor dar ne poate întoarce pe noi împotriva noastră, declanșând răspunsuri autoimune nejustificate (precum alergiile). 

 

Sursa foto: Flickr

Surse informative: WebMD, ScienceDaily

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here