ȘI SISTEMUL IMUNITAR ARE MEMORIE

Sistemul imunitar ține minte

Sistemul imunitar crește și învață odată cu noi. După ce a intrat în contact cu un virus, de exemplu, nu-l mai uită niciodată. Iar asta datorită celulelor din bariera imunitară sangvină. Denumite și „celulele de memorie”, acestea au capacitatea de se clona în urma contactului cu un patogen, păstrând în celula copie informația necesară pentru o exterminare viitoare a inamicului, în caz că acesta revine. Mai mult decât atât, aceste clone sunt învelite într-un strat energetic necesar sistemului imunitar în “luptele” sale.

Spre deosebire de memoria cognitivă, care așa cum știm mai și uită – uneori chiar informații pe care ne-am fi dorit să nu le pierdem, memoria imunitară pare să fie veritabilă. Celulele sistemului imunitar nu uită niciodată informația stocată în urma contactului cu un virus sau microb interceptat. O reține până la adânci bătrâneți, pentru ca organismul să fie invincibil în fața atacurilor cu care s-a familiarizat în istoria lui. Iar acest lucru se datorează celulelor B de memorie, fără a căror muncă extraordinară, sistemul imunitar ar trebui să învețe din nou informațiile despre agenții patogeni care atacă a doua oară.

Sistemul imunitar mai și ”visează”?

Pe baza unui studiu recent realizat la Stanford University School, unii cercetători au concluzionat că sistemul imunitar poate lupta și împotriva germenilor cu care nu a intrat niciodată în contact, accesând o memorie a corpurilor care nu au pătruns niciodată în organism. Iar asta pentru că o parte din celulele T de memorie, pe lângă capacitatea de a memora pentru totdeuna un microb întâlnit, mai pot să și “viseze” epitopii agenților patogeni cu care nu s-au întâlnit încă.

Așa cum spune autorul studiului, acest detaliu poate fi o excelentă explicație pentru obiceiul copiilor de a mânca pământ. “Memoria imună pre-existentă a agenților patogeni periculoși cu care sistemul nostru imunitar nu s-a întâlnit anterior ar putea rezulta în urma expunerii noastre constante la micro-organisme omniprezente, în cea mai mare parte inofensive, care se pot regăsi în sol, în produsele alimentare și la nivelul pielii noastre, pe clanța ușii noastre sau pe telefoane.” – MarK Davis

Concluzii

Puțină joacă “în țărână”, o răceală din când în când și puțină expunere în general îi pot căli bine pe cei mici, ajutând-i să extindă “cultura generală” a propriului sistem imunitar și să crească tot mai rezistenți.

Sursa foto: Flickr 
Surse informative: StanfordMedicineNewsCenter, PopularSciencewustl.edu

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here