Sezonul răcelilor coincide cu sezonul rece tocmai din cauza aglomerării în spaţii închise și a condiţiilor de climatice care favorizează susceptibilitatea pentru aceste infecții respiratorii. Teoria conform căreia expunerea la temperaturi reci pavează drumul către răceală vine, cel mai probabil, de la sezonalitatea pe care o manifestă anumite virusuri responsabile cu această afecțiune, însă motivul propriu-zis nu a fost determinat cu exactitate, o posibilă explicație fiind modificările pe care le pot suferi sistemul respirator și sistemul imunitar în fața temperaturilor scăzute.

La grădiniţă, școală, liceu, facultate sau la locul de muncă, în mijlocul de transport ori în alte spaţii închise și aglomerate, sistemul imunitar poate primi multe “teme pentru acasă”, care în cele din urmă ajung să fie rezolvate în familie.

Nu se știe niciodată cine aduce primul răceala acasă în sezonul rece, dar știm că cel mai probabil copiii vor aduce ceva surprize de la școală… Sau de la grădi… Părinţii știu să se protejeze mai bine decât cei mici, cu toate acestea unoeri chiar ei se pricopsesc primii cu răceala.

Răceala comună este în mod obișnuit transmisă pe cale aeriană, prin intermediul aerosolilor sau a picăturilor Pfluger, care pot proveni de la o persoană infestată (în acest caz de un virus responsabil cu răceala) și care sunt picături de secreție nazofaringiană cu conținut patogen, care sunt expulzate în aer prin tuse, strănut sau conversație, și care pot rămâne în aer pentru o perioadă îndelungată, contribuind la transmiterea bolii.

Cu toate acestea, nu există o metodă principală prin care aceste infecții respiratorii sunt transmise, de aceea transmiterea prin atingerea cu o persoană bolnavă sau a unei suprafețe cu care persoana bolnavă a luat contact, creează susceptibilitate în egală măsură.

Virusurile pot supraviețui perioade îndelungate pe suprafețe (până la 18 ore pentru rinovirusuri), de unde pot fi preluate pe mâini și pot provoca contaminare prin contactul cu gura, ochii sau nasul, de aceea transmiterea se face cu atât mai ușor în comunitățile de copii unde există imunitate scăzută și igienă precară. Mai departe, în urma contaminării, aceștia pot ușor să aducă și acasă de unde pot împărți “generos” cu toți membrii familie.

Tocmai de aceea, în cu sezonul toamnă-iarnă, sistemul imunitar trebuie să primească întăriri de la mic la mare, astfel încât în caz de intercepţii pategone, răspunsul imun să fie declanșat rapid și eficient. Iar când răceala și-a găsit gazdă în familia noastră, trebuie evacuată cât mai repede și, până atunci, împiedicată să “bântuie” prin casă.

Imunitatea de grup joacă și ea un rol extrem de important în limitarea răspândirii infecțiilor virale, ea fiind generată de contactele anterioare cu virusuri. Imunitatea de grup apare în urma imunizării unui număr crescut de persoane (fie prin vaccinare, fie prin contactul anterior cu boala), aceștia stopând ciclul transmiterii unei boli și ducând în cele din urmă la eradicarea ei (ceea ce este puțin probabil în cazul răcelilor). Acest efect poate să-i protejeze totuși pe cei care nu se pot imuniza prin vaccinare (ca de exemplu persoanele imunodeprimate sau care susțin tratamente cu chimioterapice), de aceea este importantă imunizarea prin vaccinare atunci când este posibilă. În populația unde există puține persoane vaccinate răspândirea bolilor se face mult mai rapid, pe când în populația unde există rată crescută a vaccinării, răspândirea bolilor este diminuată de indivizii vaccinați.

Factorii de risc pentru răceala sezonieră pot include imunitatea scăzută, privarea de odihnă și malnutriția (acestea fiind în mod special corelate cu susceptibilitatea pentru contaminarea cu rinovirusuri). De asemenea, alăptarea naturală poate fi un element important în prevenția otitelor medii și infecțiilor de tract respirator inferior, de aceea este recomandată continuarea alăptării atunci când copilul este bolnav.

Pe lângă alimentaţie și odihnă, comportamentele simple legate de igiena personală și a spaţiului personal sau comun, precum și de modalitatea de interacţiune a membrilor familiei influențează susceptibilitatea pentru îmbolnăvire și felul în care reușim sau nu să ținem sub control răspândirea unei infecții.

IGIENA

Bineînţeles, igiena personală este cea mai importantă, apoi a mediului personal și comun.  Știm că multe bacterii sunt esenţiale pentru microbiomul personal sau al casei, fiind important să nu facem exces de chimicale, de exemplu, atunci când facem curat, totuși, când răceala a dat buzna, măsurile de siguranţă cresc. Ne spălăm mai des pe mâini și pe faţă, schimbăm mai des așternuturile, pijmalele, hainele, curăţăm mai des suprafeţele, în special cele care au venit în contact cu o persoană contaminată. De normele de igienă ţin și comportamentele noastre – cel mai important fiind să evităm să ducem mâinile la ochi sau gură, dar și să “securizăm” un strănut, pentru a evita contaminarea celor din jur.

Deși poate fi imposibil de multe ori sau contraproductiv, primul pas în cazul prevenției este să nu perpetuăm ciclul contaminării, crescând șansele ca alții să poată lua leapșa de la cei bolnavi. Statul acasă nu e deloc rușinos, ba e chiar mult mai sănătos pentru noi și cei din jurul nostru. Dacă însă nu e o opțiune, apa și săpunul pot fi abuzate cu încredere, iar în caz de strănut, tuse sau alte manifestări cu precipitații este extrem de recomandat să ne acoperim gura și nasul pentru a nu contamina suprafețele din jur.

Distanţa

Chiar dacă răceala ne distanţează puţin, grija ne apropie, întreaga familie colaborând pentru evacuarea patogenilor. Și, deși tendinţa e să ne cuibărim unii lângă alţii, mai ales când știm că o îmbrăţișare poate face minuni, totuși distanţa poate aduce mai multe beneficii când familia are “musafiri nepoftiţi”. Este indicat ca un singur membru al familie să îngrijească “răcitul”, iar camera acestuia să fie vizitată doar de el, în vreme ce restul păstrează distanţa. Odată cu reducerea expunerii, scade și riscul contaminării.

Alimentaţia și odihna

Este esenţială pentru imunitate de la mic la mare și, deși răceala fură pofta de mâncare, să ne înfometăm este cea mai neinpirată idee. Să hrănim sistemul imunitar cu nutrienţi care îi dau energie și îi stimuleză reacţiile cu siguranţă că va contrbui atât în procesul prevenţiei cât și în cel de vindecare. Iar un somn bun este esenţial pentru procesele de regenerare și de creștere.

Strategiile naturiste

Cu toții cunoaștem diverse remedii naturiste mai mult sau mai puțin eficiente,  până reușim să apelăm la medicația corespunzătoare la recomandarea medicului. Multe din aceste remedii, chiar dacă nu au pe moment niște efecte miraculoase, pot ameliora anumite simptome supărătoare, cum ar fi tusea, care poate fi calmată cu o linguriță de miere. De asemenea, există studii care susțin că suplimentarea alimentației cu zinc poate scurta perioada de chin la care ne supune o răceală, dar și vitamina C, Echinacea, usturoiul și irigarea nazală cu apă salină ne pot ușura simptomele, iar în cel mai rău caz ne pot da măcar o preocupare încât să mai uităm de suferință.

Precauţie și puterea exemplului

Deși nu ar crede că va fi afectat de răceala copilului, un părinte se poate simţi perfect normal în vreme ce virusul își ia răgazul necesar pentru incubaţie. În cele mai multe cazuri, contaminarea nu duce la apariția imediată a simptomatologiei, iar de la școală sau grădiniță, pot fi aduși acasă și acomodați o serie de agenți patogeni, în special în cazul unei epidemii. Așa se face că uneori, cei mici ajung cu boala către rezoluție și în final către revenirea în cadrul școlii sau al grădiniței, dar o pot lăsa moștenire părinților, care pot prezenta simptome o perioadă mai extinsă, pe de-o parte și datorită unui sistem imunitar mai puțin tânăr dar și datorită neglijenței în a aborda un tratament corespunzător sau menținerea lui consecventă.

Prevenţia este importantă, deci atunci când un copil este răcit, nu doar sistemul lui imunitar având nevoie de întăriri, ci și cel al părinţilor sau fraţilor.

Deci pentru a nu lăsa răceala să bântuie prin familie, trebuie să mâncăm bine, să dormim bine, să respectăm câteva norme simple de igienă, să ne lărgim puţin spaţiul personal.

Iar pentru a ţine pasul cu schimbările propuse de sezonul rece, Cavit este alături de întreaga familie cu o nouă perioadă promoţioală, în care fiecare al doilea produs achiziţionat din farmaciile partenere este la jumătate de preţ – imunitatea primind întăriri de la junior (prin Cavit junior imun) la 9plus (prin Cavit 9plus complex).

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here