NUMELE EXPERIMENTULUI:
Observatorii Lunii

METODELE EXPERIMENTULUI:
Urmărește fazele Lunii

RECOMANDAT
în echipă părinte-copil

 

Indiferent de vârstă, cu toţii am fost fascinaţi de Luna Plină din noaptea de 14 noiembrie… Fie că am văzut-o la știri, pe Google sau pe Facebook, ori am fost complet absorbiţi de ea în timp ce ne întorceam spre casă, astrul nopţii ne-a rupt contactul cu realitatea măcar pentru câteva clipe.

Apropo, mai ţineţi minte când aţi privit ultima dată cerul cu capul complet pe spate, fără să vedeţi blocuri, mașini sau lumini articifiale de orice fel? Vă mai aduceţi aminte senzaţia aceea de parcă stă să cadă cerul peste tine și, în secunda imediat următoare, ai impresia că plutești în neant, până când ai putea atinge o stea?

Puţini sunt astronauţi, dar toţi ne putem preface (copiii ne pot aminti cum e să fii ciine vrei când vrei). Iar singura navetă de care avem nevoie este imaginaţia – naveta pe care, de altfel, trebuie să o alimentăm; ori ce alt combustibil este mai bun decât știinţa?

Așadar, pentru ca acest experiment pe Lună să fie o reușită, haideţi să facem și un instructaj pe măsură, la care pot participa, bineînţeles, micuţii vostri copiloţi!

moon-in-phases

Luna are și ea fazele ei… Câteodată o putem admira în toată splendoarea, alteori vrea să stea departe de privirile curioșilor. Spre deosebire de noi, oamenii, care suntem imprevizibili, Luna are un comportament tipic, astfel încât îi cunoaștem fazele pe tot parcursul anului.

Așadar, Luna se învârte în jurul Pământului, luându-i 27,3 zile să ajungă în punctul din care a plecat – în raport cu stelele. Datorită unghiului din care privim, putem admira luna în mai multe feluri. Factorii care ne influenţează observarea ei sunt așezarea Soarelui și a Pământului.

Deci fazele sunt, de fapt, procente diferite de iluminare a Lunii… 

untitled-1

Și așa apar următoarele denumiri:

luna-noua-1

LUNA NOUĂ, atunci când Luna se află între Pământ și Soare, iar partea luminată nu poate fi observată.

primul-patrar

PRIMUL PĂTRAR, atunci când Luna este la 90° faţă de Soare și îi putem vedea jumătatea din dreapta.

luna-plina

LUNA PLINĂ, atunci când Luna se află la 180° de Soare și o putem admira complet.

al-doilea-patrar

ULTIMUL PĂTRAR, atunci când este la 90° vest faţă de Soare și îi putem vedea jumătatea din stânga.

 

Ce putem studia pe Lună? 

În niciun caz matematică! Ne-ar zbura cifrele de pe caiet și probabil ar pluti către o gaură neagră, pentru că pe Lună gravitaţia este de 6 ori mai mică decât pe Pământ.

Atunci când vorbim despre observare astronomică, ne gândim automat la un observator astronomic. Cu ajutorul lui, al unui cer “bun” (fără nori, ceaţă, ploaie, ninsoare), dar și atunci când Luna se află în primul pătrar, o putem studia în detaliu.

Partea bună este că niciodată nu ne vom plictisi observând cerul, pentru că în fiecare zi, în fiecare lună avem altceva de observat. De fapt, în fiecare noapte, nu zi! Pentru că atâta timp cât soarele este pe cer, nu se vede nimic.

Pentru copilașii mici și cuminţi, aceasta ar putea fi o problemă, mai ales vara, când se întunecă în jur de 10, ori primăvara sau toamna – în jur de 7 sau 8 după-amiaza… Însă acum, chiar din noiembrie, când la 6pm este beznă, vă puteţi bucura împreună de o vizită la un observator. Mai rămâne să trataţi cu cei de la meteo pentru condiţii favorabile! Însă putem studia cerul și de acasă, din confortul propriului nostru balcon! Fie că o facem cu un telescop, un binoclu sau cu ochiul liber.

Așa cum v-am spus la început, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie ne-am putut bucura de Lună Plină, deci am trecut de faza primului pătrar și putem păstra vizita la observator pentru luna viitoare.

Dar calendarul lunii noiembrie continuă să ne ţină ocupaţi:

19Acum, pe 19 si 20 noiembrie, Luna noastră are întâlnire cu un roi de stele 20deschis! La miezul nopţii, puteţi trage un ochi să vedeţi cum decurg lucrurile și, cu ajutorul unui binoclu, veţi putea observa roiul Praesepe sau M44. “Pe 19 roiul va fi în stânga Lunii iar pe 20 în dreapta sus. La miezul nopții în ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteți observa și roiul. Pe un cer bun și nu când Luna este în apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber.” (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

21Nu fiţi triști dacă aţi pierdut Primul Pătrar, pentru că pe 21 noiembrie puteţi vedea jumătatea stângă a Lunii, adică Ultimul Pătrar! În această noapte puteţi vedea cum astrul se alătură celei mai strălucitoare stele din constelaţia Leo. „Faza Lunii va arăta jumătatea stângă luminată din suprafața discului selenar. De acum, Luna se va putea observa în a doua jumătate a nopții iar faza este în descreștere.Tot în această zi, Luna se află lângă cea mai străluctitoare stea din constelația Leo, Regulus.” (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

25

Iar între 25 spre 26 noiembrie, spactaculosul se petrece în jurul orei 4am (dar măcar urmează o zi de sâmbătă…), când puteţi admira (cu un binoclu) discul planetei Jupiter – în dreapta Lunii.

Bucuraţi-vă de cer și faceţi chiar și un joculeţ, pornind de la ideea “cine vede cele mai multe astre” – succes în a vă da seama care e steaua cui – dar asta până pe data de 29, când se produce faza de Lună Nouă și aceasta trece prin faţa Soarelui, nemaiputând fi zărită.

Ori, așezându-vă în diferite locuri ale terasei, luaţi o riglă și măsuraţi Luna. Vedeţi unde este mai mare și comparaţi rezultatele între voi! Dacă Luna este mai mare decât degetul vostru mare, încercaţi să o acoperiţi. De îndată ce aţi “furat” Luna de pe cer, deveniţi un zmeu, lucru care îl transformă pe micuţul vostru în Greuceanu. Cine-i Greuceanu? Uite-așa v-aţi ales și cu o poveste de noapte bună!

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here