MATEMATICA NU IESE DIN ECUAȚIE. EPISODUL 1

MITURILE MATEMATICII Două mituri au fost dărâmate iar elevii merită să știe asta, pentru că mulți le-au luat de bune, lăsând plăcerea de a descoperi tainele matematicii pe seama “celor aleși”…

Mitul 1. MATEMATICA E UN TALENT – ȊL AI SAU NU ȊL AI

Să ne fie foarte clar, matematica este pentru toată lumea! Nimeni nu are nevoie de gene speciale pentru a se descurca la mate în școală. E adevărat că unii se nasc genii și evoluează ca atare. Dar noi nu vorbim aici despre matematicieni eminenți ci despre elevi și capacitatea lor de a învăța matematica. Adevărul este că la fel cum poți învăța istorie sau literatură, poți învăța și matematică. E nevoie doar de voință, exercițiu și un profesor bun. Studiile arată că percepția copiilor despre ei înșiși le influențează capacitățile cognitive. De exemplu, cei care cred că își pot îmbunătăți aptitudinile la matematică chiar o fac, în timp ce restul pesimiștilor nu reușesc să răzbată în a descifra tainele materiei. Deci este foarte important mesajul transmis de profesor în clasă și de părinte acasă.

Mitul 2:  BĂIEȚII SUNT MAI BUNI DECÂT FETELE LA MATE

Este adevărat că unii specialiști au pornit un zvon despre existența “genului dominant” în matematică, dar subiectul a fost aprofundat ulterior de și mai multi specialiști, iar singurele diferențe găsite între sexe au fost legate de atitudini și nu de aptitudini. Atât fetele cât și baieții se descurcă la fel de bine sau de rău la matematică. Diferența este strict de comportament. Băieții sunt mai impulsivi, deci în timpul orelor vor fi cei care vor răspunde cel mai des la întrebări. Fetele sunt mai calculate, ceea ce le face să pară mai lente. Chiar dacă baieții le-o iau înainte, în general rata de răspunsuri corecte va fi mai mare pentru ele. Astfel de diferențe nu au însă nicio legatură cu abilitățile copiilor de a aprofunda materia. Așadar matematica este pentru toți! Iar mingea a cazut în terenul părinților și al profesorilor. Dar să nu credeți că am aruncat-o acolo ca să vă facem în ciudă și o abandonăm așa. Am descoperit multe concluzii despre matematică și locul ei în mințile copiilor, așa că vom reveni cu informații detaliate, menite să devină un suport real pentru voi. Desigur, în folosul copiilor.

sursa foto: Flickr
surse informative: TheAtlantic, ScienceDaily

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here