Pentru copii, cele mai plăcute lecţii de astronomie încep sub stele, iar cei mai plăcuţi profesori sunt părinţii! 

PlanetariumVestea bună e că cel mai interesant “seminar” al anului are loc în aceste seri! În jurul Pământului „plouă” cu meteoriţi, planeta noastră trecând din nou printre rămășiţele pietroase lăsate în urmă de Cometa Swift-Tuttle. Micuţii privesc spre cer și caută “stele căzătoare” dar dincolo de fantasticul acestei idei, povestea adevărată e și mai captivantă.

Comete? Meteoriţi? Soare? Lună? Stele? Planete? Pentru toate, astronomia clasică are o poveste, un mister, o formulă, chiar și un mit – o noapte petrecută sub stele este plină de învăţături. Astronomia ajută la înţelegerea ritmului vieţii, se înţelege cu matematica, are poveștile și miturile ei antice, este o cale spre pasiunea pentru știinţă și cu siguranţă că poate deveni un hobby plin de valoare.

imag1Printre multele ei frumuseţi, astronomia clasică are una aparte, care atrage curioșii ca un magnet: 

libertatea

Este atât la îndemână, încât a fost folosită din cele mai vechi timpuri – oamenii antici foloseau astronomia clasică în viaţa de zi cu zi, pentru navigaţie și măsurarea timpului (zile, anotimpuri…).

Astronomia se dezvăluie curioșilor cu ochiul liber, nu depinde de un telescop sau de alte aparate. Studiază soarele, luna, stelele sau planetele așa cum văzute de pe Pământ, fără a cere mai multe. Desigur, cere documentare, dar pentru asta este nevoie de o carte de astronomie pentru copii sau acces la internet.

RITMUL VIEŢII

Viaţa are un ritm dictat de ceasuri, calendare, ani… Cu ochii pe cer, timpul devine o călătorie a Pământului prin spaţiu iar povestea devine tot mai complexă. Felul în care oamenii foloseau mișcarea astrelor pentru a măsură timpul ori pentru a-și ghida transportul pe mare nu este doar interesant, dar și util de știut

CALCULE

Astronomia și matematica se intersectează. Măsurarea timpului sau navigaţia sunt două astfel de puncte de intersecţie – în care studiul copurilor cerești le oferă elevilor libertatea de a folosi matematica “în mod natural”.

MITURI

Mitologia își are originile printre stele. În spatele fiecărei constelaţii este o poveste. Culturile antice au găsit inspiraţie în timp ce priveau cerul, creând tradiţii, fabule, mituri… Odată cunoscute aceste mituri, devine captivant să le arăţi cu degetul în Univers.

ȘTIINŢĂ

Copiilor le place să vorbească despre planete, stele, supernove, luni, comete sau asteroizi poate la fel de mult cum le plac dinozaurii… Dinozaurii și astronomia sunt în topul “intereselor” care îi apropie pe copii de știinţă.

HOBBY

Dar spre deosebire de orice altă ramură a știinţei – chimie, biologie, fizică – astronomia are cele mai mari șanse să devină un hobby în rândul tinerilor. Este mai “la îndemână” decât oricare dintre acestea, pentru că nu cere niciun fel de echipament sau spaţiu special amenajat. Iar pentru cine vrea să aprofundeze “materia” și să devină “PRO”, singurele investiţii sunt făcute în: “harta cerului” (diagramă), binoclu sau telescop pentru amatori.

PRACTICĂ ÎN AER LIBER

Astronomia ne scoate din case, nu se termină lângă cărţi, hand-made-uri sau alte proiecte persoanle, la fereastră sau în curte. “Sala de clasă” nu are limite, este în natură, iar deplasarea încurajează diverse alte activităţi: picnic, drumeţii, poate un camping, cercetări, poate câteva ore în câmpul cu flori sau de terapie cu fân și tot așa…

———————————–

În nopţile de 11/12 și 12/13 august putem participa la un adevărat Festival al Perseidelor. Avem toate motivele să ieșim din case pentru o experienţă astronomică de neuitat – mai ales că intensitatea evenimentului s-a dublat în acest an! Momentul ne poate inspira să îi apropiem mai mult pe cei mici de Astronomia Clasică – un subiect extrem de captivant pentru ei.  

———————————–

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here