Cu mânuţele murdărite bine la joacă, la şcoală sau grădi, acasă, sistemul imunitar învaţă. Dar igiena mâinilor (şi a feţei) este importantă pentru un sistem de apărare tânăr şi „neexperimentat”, ce poate fi contaminat cu uşurinţă de patogeni nedoriţi.

Rutina de igienă personală a copiilor trece prin schimbări importante în etapa copilăriei, pornind de la ceva dus la îndeplinire de părinți, bunici sau alte persoane care le poartă de grijă, la ceva ce copiii învață să facă pentru ei înșiși.

Una dintre cele mai importante sarcini pe care copiii de vârstă preșcolară trebuie să le stăpânească este spălarea mâinilor. 

Copiii mici care încep să se îngrijească de propria lor igienă și care petrec timp cu alți copii mici într-o școală sau grădiniță pot intra în contact dar și răspândi cu ușurință tot felul de germeni. Din acest motiv, cei care se ocupă de îngrijirea lor ar trebui să îi îndrume într-un mod foarte concret și să le explice cum se răspândesc germenii dar și despre utilitatea spălării mâinilor.

Frecvent, cei mici sunt nerăbdători și abia așteaptă să treacă de la o activitate la alta, spălatul pe mâini nefiind exact ceva ce săvârșesc cu multă rigurozitate, de multe ori abia ajungând să-și bage mâinile în apă. 

Adulții care se ocupă de îngrijirea lor pot face dintr-un obicei sănătos și unul distractiv (și care, pe cât posibil, să dureze cât mai mult) învățând copiii să cânte în timp ce își spală mâinile. O melodie de cel puțin 15 secunde este o perioadă optimă de timp pe care un copil trebuie s-o petreacă, oferind atenția cuvenită acestei activități.  Spălarea mâinilor trebuie să fie obligatorie după folosirea toaletei, înainte de a mânca, după ce s-a jucat afară, după strănut sau după ce s-a jucat cu animale de companie.

În plus față de spălarea frecventă a mâinilor, copiii mici trebuie să învețe și alte modalități de prevenire a răspândirii microbilor. 

 • De exemplu, să-și acopere gura atunci când tușesc sau strănută (nu numai din motive de politețe, ci pentru a înțelege că în acest fel se protejează pe ei și pe cei din jur) și să folosească un șervețel de unică folosință (mai degrabă decât mâneca de la cămașă sau o batistă care, prin folosiri repetate, va deveni un focar de germeni).
 • De asemenea, copiii ar trebui să fie învățați că împărțirea paharelor, cănilor și a veselei, în general, este o modalitate ușoară de a răspândi germeni și de a se îmbolnăvi, și că, prin urmare, ar trebui evitată.

Spălarea mâinilor cu săpun previne multe infecții comune care pot pune uneori viața în pericol.

 • Multe boli pornesc de la simpla contaminare a mâinilor cu virusuri sau bacterii ce mai apoi găsesc porți de intrare în organism.
 • Acest lucru se poate întâmpla după folosirea toaletei, contactul cu produși de excreție, tusea, strănutul, atingerea mâinilor altor persoane și atingerea altor suprafețe contaminate.
 • De exemplu, un singur gram de fecale umane poate conține 10 milioane de virusuri și 1 milion de bacterii, iar fecalele de sugari sunt în special patogene.

Atunci când mâinile sunt contaminate cu bacterii și virusuri care provoacă boli, acești patogeni pot intra în organism sau pot trece de la o persoană la alta pentru a provoca o boală.

Două boli majore ce pot fi transmise prin contaminarea mâinilor sunt diareea și pneumonia.

Împreună, acestea provoacă mai mult de 20% din decesele copiilor cu vârste de până în 5 ani, multe dintre acestea putând fi prevenite prin spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproape toate cazurile de diaree la copii sunt cauzate de infecții, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor decese pot fi prevenite în totalitate, igiena fiind una dintre ele mai eficiente metode.

 • Germenii și paraziții care provoacă diaree provin din materii fecale, ce pot găsi porți de intrare în organism cu ușurință fiind transportați pe mâini, apă potabilă contaminată, alimentele pregătite necorespunzător, vasele nespălate, ustensile sau alte surse contaminare, igiena atât personală cât și cea alimentară ajutând la ruperea căilor de transmisie fecal-orală.

O analiză a mai mult de 40 de studii a constatat că spălarea mâinilor cu săpun poate împiedica aproximativ 4 din 10 cazuri de diaree.

 • Copiii ce proveneau din gospodării în care era disponibil săpunul iar în cartierele în care spălarea mâinilor era promovată activ, a existat o incidență înjumătățită a acestor boli, comparativ cu cei care locuiau în gospodării fără aceste elemente.

Infecțiile respiratorii acute, inclusiv pneumonia, reprezintă o altă cauză principală de deces la copiii cu vârste sub cinci ani.

Pneumonia atinge un procent de aproximativ 13% din acestea, rata infecțiilor respiratorii fiind și ea semnificativ redusă prin îndepărtarea agenților patogeni de pe mâini și împiedicându-i să intre în corp sau să fie transmise altor persoane.

Dovezile sugerează că spălarea mâinilor cu săpun după folosirea toaletei și înainte de a mânca poate reduce rata infecțiilor respiratorii cu până la 25%.

Spălarea mâinilor ajută, de asemenea, la prevenirea răspândirii răcelilor comune și a gripei…

… Prin eliminarea virusurilor cu care putem intra în contact prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor sau a persoanelor contaminate. Acest lucru este deosebit de important în special în timpul sezonului de gripe și răceli.

Mai mult… 

 • Spălarea mâinilor cu săpun reduce incidența bolilor de piele și a infecțiilor oculare (cum ar fi trahomul – conjunctivita granuloasă) și a infecțiilor parazitare (în special cea cu viermi intestinali precum ascaridioza și trichuriaza).

În vreme ce spălarea mâinilor este o modalitate simplă și eficientă de reducere a expunerii la germeni și de a minimiza șansele de îmbolnăvire și răspândire a bolilor în populație, studiile au relevat că doar 5% din oameni se spală pe mâini într-un mod eficient  care ajută într-adevăr la eliminarea agenților patogeni.

 1. Folosiți apă caldă și un săpun obișnuit. Nu este obligatoriu un săpun antibacterian acest lucru fiind verificat științific. FDA (Food and Drug Administration) a confirmat faptul că, în prezent, nu există dovezi referitoare la faptul că săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente în prevenția bolilor decât cele obșinuite. De asemenea, nici soluțiile pe bază de alcool nu sunt indicate întotdeauna, pentru că deși reduc în mod semnificativ numărul microorganismelor, această diminuare a diversității bacteriene poate duce la proliferarea altor specii de patogeni deoarece este distrusă și flora normală a pielii.
 2. Spălați mâinile pentru cel puțin 15-20 de secunde, incluzând și încheieturile (majoritatea oamenilor se spală pe mâini aproximativ 6 secunde).
 3. Asigurați-vă că acoperiți toate suprafețele, inclusiv spatele mâinilor, încheieturile, spațiile dintre degete și sub unghii.
 4. Clătiți temeinic cu apă caldă.
 5. Uscați mâinile, în mod ideal, cu prosoape de hârtie, acestea fiind mai eficiente în absorbția apei și a bacteriilor ce încă se mai află pe mâini și după spălare, și implicit reduc și riscul de contaminare a altor suprafețe.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here