LUTEINA

Luteina este importantă de devreme până târziu în viaţă… 

Organismul nostru nu produce acest pigment antioxidant, de aceea este necesar aportul alimentar, pentru a reînnoi rezervele de la nivelul petei galbene (macula lutea) a retinei. Avem nevoie de acest pigment pe tot parcursul vieţii, fiind un „comsumabil” necesar celulelor fotoreceptoare în timpul expunerii la radiaţiile UV. Iar dacă „rezervorul” nu este alimentat corespunzător, vederea poate degenera odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce ţesutul celular este tot mai afectat de impactul nociv al luminii.

Tocmai de aceea este important inclusiv să suplimentăm luteina din organism, de la mic la mare.

Iar vestea bună este că sursele de luteină sunt colorate, vesele și versatile, oferind o gamă largă de opţiuni, pe gustul tuturor.

Nu de puține ori am asistat la scena în care un mic mofturos se uită circumspect la o farfurie plină de culori pe care ne-am străduit să o facem cât mai atrăgătoare, aspectul fiind de fapt ultimul pe lista de avantaje pe care le-am putea enumera, luteina constituind un motiv suficient de întemeiat pentru a începe explorarea unei noi palete de gusturi pe care le oferă fructele și legumele.

Făcând parte din familia carotenoizilor, luteina se găsește în special în legumele cu frunze verzi, acest lucru putând însemna un aport semnificativ, în special dacă vorbim de salate, și chiar dacă nu e un nutrient esențial poate avea o contribuție importantă, mai ales în ceea ce privește menținerea sănătății ochilor.

Datorită proprietăților sale antioxdante, luteina nu numai că protejează împotriva afecțiunilor degenerative ale ochilor, dar toate celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, de aceea beneficiile luteinei se extind până la prevenția multor afecțiuni.

Protecție solară din interior

Chiar dacă zilele acestea pare că soarele se protejează de noi, acțiunea razelor UV e ceva la care suntem expuși constant. Luteina este  principalul pigment din retină (al regiunii maculei), iar sub expunerea constantă a luminii solare această regiune se poate deteriora și poate duce eventual la degerenescența maculară, de aceea luteina poate acționa ca un protector solar natural. Includerea ei în alimentația copiilor poate constitui un avantaj important, putând preveni în afecțiunile ochilor pe termen lung, în special degenerescența maculară legată de vârstă, care reprezintă una din principalele cauze ale cecității pentru persoanele de peste 55 de ani.

Proprietăți antioxidante

Radicalii liberi apar în urma proceselor naturale metabolice dar și în urma expunerii la factorii mediului înconjurător (cum ar fi lumina solară sau poluarea), aceștia ducând la degradare celulară printr-un proces numit oxidare. Atunci când celulele care constituie lentila ochiului (cristalinul) sunt afectate de acest proces, aceasta se opacifiază ducând în final la apariția cataractei. Rolul luteinei este acela de a stabiliza și limita acțiunea radicalilor liberi, protejând cristalinul de eventuale deteriorări.

Sistemul nervos

Un studiu publicat în 2014 în “Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” a descris faptul că luteina a putut fi găsită în compoziția creierului copiilor în urma unor analize a unor mostre de țesut. Aceasta era acumulată în zonele care sunt responsabile cu funcțiile auzului, văzului și vorbirii, această descoperire indicând faptul că așa cum luteina este prezentă mod natural în retină, așa poate fi întâlnită și în aceste zone ale creierului, însă la acest nivel nu este cunoscut încă impactul său asupra funcțiilor cerebrale.

Sănătatea pielii

Luteina poate îmbunătăți și hidratarea și elasticitatea pielii protejând-o în același timp de stresul oxidativ generat de factorii de mediu, alimentație și nu numai. Ea previne peroxidarea lipidică (inclusiv a lipidelor din compoziția pielii), fiind eficientă și prin aportul din alimentație dar și prin utilizarea topică de creme sau loțiuni care protejează pielea de acțiunea razelor UV și a poluanților din aer.

Profilaxia cardiovasculară

Luteina este prezentă și în ser, acolo unde acțiunea sa antioxidantă poate susține sănătatea cardiovasculară.

Ca și în cazul pielii, ea previne peroxidarea lipidică și a colesterolului din sânge, reducând probabilitatea ca acestea să se depună în lumenul arterial și să ducă la formarea de plăci de aterom și ateroscleroză.

Deși luteina este un antioxidant la rândul ei, există și alți antioxidanți care pot participa la prevenția degenerescenței maculare legate de vârstă.

Aceștia nu numai că susțin sănătatea întregului organism, dar ajută și în procesul de absorbție al luteinei, în special vitaminele cu rol antioxidant cum ar fi A, B2, C și E, dar și alte substanțe similare luteinei, cum ar fi carotenoizii (zeaxantina). Raportul existent dintre luteină și zeaxantină face ca cele 2 substanțe să se influențeze reciproc în nivelul de absorbție. Alte substanțe care mai pot influența prevenția patologiei oculare pot fi resveratrolul și zincul.

De vreme ce organismul nostru nu poate produce singur luteină sau zeaxantină, acestea trebuie să vină dintr-un aport exogen alimentar, în special din spanac, varză kale, ouă, broccoli sau alte legume cu frunze verzi, dar și cele de culoare roșie sau galbenă, iar pentru un aport optim al acestor nutrienți putem considera și suplimentarea lor. În natură, rolul luteinei și al zeaxantinei este acela de a proteja planta de lumina soarelui (în special de spectrul luminii albastre), rolul lor fiind același la nivelul structurilor din retină, reducând riscul deteriorării acestora în urma proceselor de foto-oxidare care pot duce în final la degenerescență maculară.

Delicioasele tablete masticabile Cavit junior luteină și Cavit 9plus luteină sunt alături de întreaga familie, protejând vederea de la mic la mare.

Formula multivitaminizată Cavit primește un plus de luteină, pigmentul de care ochii noștri au tot mai multă nevoie pe măsură ce ne maturizăm

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here