Poate că nu e uşor să ne jucăm prea des cu alimentele, pentru ca cei mici să se împrieteniească cu ele în cea mai distractivă (şi eficientă) formă posibilă, dar calendarul aduce multe oportunităţi, iar anotimpurile ne cheamă la joacă uneori fix cu ce ne pun pe masă, ajutând parcă părinţii să strecoare noi alimente în meniurile celor mici – recunoscuţi pentru obiceiul de mânca adesea împreună cu prietenul lor Nu!, cel care apare în general odată cu alimentele noi.

De exemplu, toamna ne pune pe masă dovleci şi ne cheamă la joacă, inspirându-ne creativitatea în arta decoraţiunilor (şi a gătitului). 

  • Printre vechile tradiţii locale, se numără scobitul dovlecilor şi transformarea acestora în “lămpaşe” – pe care sătenii (în special copiii) le lăsau noaptea afară, pentru a-i păzi de “moroi”. Se spune chiar că pregătirea “dovleacului luminos” se făcea din vreme, ultima săptămână a lunii octombrie devenind un adevărat festival de creaţie.

  • De la poveşti cu Dracula în rol de vampir, la strigoii sau moroii de care ne păzim cu usturoi în noaptea Sfântului Andrei, folclorul nu a dezamăgit iubitorii poveştilor de groază – iar cei mici sunt poate cei mai mari fani ai acestor aventuri „periculoase” (cel puţin pentru somnicul dulce).

Până la urmă, groaza e doar pretextul (ca multe altele)…  E doar motiv de joacă, parte din distracţie fiind pregătirea – creaţia / lucrul manual. Să scobeşti un bostan e o tă distracţie şi o mare provocare – un exeradevăraciţiu creativitate, de îndemânare şi de răbdare.

Iar pentru un copil care a refuzat o supă de dovleac la prima ofertă, dar care petrece ore întregi scobind unul pentru “lămpaşul” perfect, pulpa dovleacului (rămasă după scobit, feliată şi coaptă la cuptor) ar pica într-un moment mult mai potrivit. Iar mai departe, atelierul de creaţie se poate muta în bucătărie. Aşa că vă propunem un experiment de toamnă, într-o poveste reinterpretată şi răstălmăcită, dar adevărată:

NUMELE EXPERIMENTULUI:
Lămpaşe care ne feresc de răceli (şi care ne protejează vederea)
METODELE EXPERIMENTULUI:
De parcurs cu entuziasm, încă de la primul pas! Găsiţi şi alegeţi împreună dovlecii (de diverse dimensiuni), scobiţi-i bine, daţi-le câte o lumânare şi vă vor lumina drumul spre bucătărie, unde cuptorul aşteaptă să coacă bine pulpa rămasă după scobit (şi seminţele) pentru a beneficia super-puterea oranj a dovleacului
RECOMANDAT
(pentru joacă şi consum)
Echipei părinte-copil

Şi răceala poate fi personaj într-o poveste de groază, deci cine vrea să beneficieze de super-puterea oranj a dovlecilor?

Pentru copii sigur sună interesant, mai ales dacă această super-putere presupune imunitate la răceli. 

Pigmenţii naturali antioxidanţi ce-i oferă dovleacului culoarea oranj, alături de Vitamina C activează sistemul de apărare al organismului şi ne protejează vederea de radiaţiile solare. De asemenea, dovlecii chiar ne ajută să vedem mai bine pe întuneric, datortă acţiunii vitaminei A, în care este transformat beta carotenul.

Dovleacul scobit poate căpăta multe utilităţi – de decor sau de depozitare… Importante sunt atelierele de creaţie şi de gătit… Şi cum joaca nu se termină niciodată, tematica poate fi explorată o vreme – hârtia fiind mereu printre cele mai preferate, dar şi deserturile, dacă vrem să rămânem în bucătărie şi să păstrăm aroma dovleacului…

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here