Curiozitatea este printre principalele caracteristici ale copiilor – motiv pentru care este ușor de înţeles de ce părinţii aud atât de des întrebarea “De ce… ?”.

Și pentru pentru că tocmai ce povesteam despre resursele energetice pe care iarna le consumă, rămânem în ton cu sezonul rece și cu unul dintre “de ce”-urile pe care unii părinţi sigur le-au auzit – “Cum supravieţuiesc animalele pe timpul iernii?”

Iar partea frumoasă este că răspunsul se poate tranforma pe loc în joacă… Printr-un experiment inedit, le putem arăta concret acest fapt.

Mai exact, cum grăsimea stocată în organism de către animale, le ajută să-şi păstreze o temperatură a corpului constantă pe timpul iernii.

Avem nevoie de:

  • O cratiţă cu apă rece
  • Cuburi de gheaţă
  • O mănușă / punguţă din plastic
  • Unt, untură sau smântână grasă
  • Şi, mai avem de nevoie de părinţi cu poftă de joacă!

În primul rând, simulăm temperaturile scăzute… 

Umplem o cratiţă cu apă rece-rece și pentru ca gradele să fie tot mai puţine, adăugăm cuburi de gheaţă. Din plin! Cel mic poate testa întâi temperatura cu mâna liberă, pentru a se convinge singurel că în scurt timp mânuţele-i vor amorţi de frig.

Apoi ne pregătim să facem comparaţia între noi și animale… 

Să simţim pe pielea noastră cum simt ele frigul… Iar cel mai bine de știut este că dincolo de blana protectoare, mai există un strat… de grăsime, care protejează cel mai bine, conservând temperatura organismului.

Deci să “probăm” mănușa din plastic, și să ne pregătim să învelim mânuţa într-un strat considerabil de grăsime – unt sau smântână foarte grasă… Și “să ieșim în frig”, introducând mâna protejată în oala cu gheaţă. Micuţul curios va descoperi că apa rece nu mai este atât de greu de suportat.

Iar de aici începe numărătoare: “cât de mult poţi sta cu mână în…. frig?” – astfel încât provocarea să ducă distracţia mai departe.

Sursă foto/experiment, aici.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here