Sistemul nostru de apărare poate fi susţinut prin multe gesturi și comportamente – o alimentaţie corespunzătoare, un somn bun, relaxare, atenţie la detalii invizibile, de exemplu.

8594187166_a7470c4f87_oDar multe se pot rezolva și cu o “simplă” îmbrăţișare! Iar de rezultatele acestui gest de afecţiune ne bucurăm toţi, de la cei mici la cei mai maturi.

Cel puţin așa susţin unele studii – vezi exemplul cercetării realizate de Universitatea din California. Se pare că îmbrăţișările nu susţin doar sistemul de apărare, ci și capacităţile de regenerare – ajutându-ne să ne simţim mai bine și… mai tineri.

Căldura pe care o îmbrăţișare o cuprinde pare să regleze fluxul sangvin și să îndepărteze stresul acumulat, despre care știm deja că poate slăbi sistemul imunitar.

 

 

Îmbrăţișările nu numai că pot ameliora simtomatologia bolii, dau pot ţine răceala la distanţă din timp, atâta vreme cât constante în viaţa noastră.

Un alt studiu realizat în 2014 a scos în evidenţă diferenţele dintre cei care obișnuiesc să primească afecţiune în familie sau în cuplu (măsurată în suficiente îmbrăţișări) și cei care nu se bucură de un asemenea “tratament” .

Iar persoanele care primeau mai multă afecţiune au rezistat mai bine în faţa expunerii la gripe și răceli… Pentru că, prin stimularea producţiei de oxitocină, celulele de apărare din organism pot fi stimulate să lupte, iar fluxul sangvin se mai “domolește”, organismul eliberându-se de presiunea pe care stresul o aduce. 

Oxitocina

Numită adesea și “hormonul iubirii”, oxitocina este responsabilă pentru acel sentiment greu de descris pe care un copil îl are în braţele părintelui / bunicului (și invers), sau pe care cuplurile îl împărtășesc într-un asemenea moment de apropiere.

Alt studiu care susţine scopurile benefice ale apropierilor umane spune că acestea pot fi o bună metodă de prevenţie a afecţiunilor venite “pe sistem nervos”. Deci dacă stresul poate slăbi sistemul imunitar, atunci o îmbrăţișare care alungă stresul cu siguranţă că susţine capacitatea organismului de recuperare.

Oxitocina și vârsta

8799214939_5bca57407b_oPe măsură ce îmbătrânim, secreţia oxitocinei scade. Să fie oare îmbrăţișările nepoţilor un tratament „de întinerire” pentru bunici?

Se pare că este posibil! Un studiu publicat în Nature Communications, încurajează această teorie, anunţând posibilitatea ca reechilibrarea nivelului de oxitocină să ridice capacitatea de recuperare musculară cu până la 80% (în cazul celor maturi).

Așa că atunci când o persoană dragă simte nevoia unei simple îmbrăţișări (și atât), acest gest poate fi ce cel mai bun tratament pentru dezechilibrul hormonal din organismul său. 

Poate fi părinte, frate, prieten – chiar și necuvântător! Știm bine că animalele joacă multe roluri în compania noastră (de la mic la mare), iar impactul lor se resimte inclusiv asupra stării de sănătate (sistemul imunitar având multe de învăţat din această relaţie).

 Surse foto: flickr (via SharizahAndrew Babiarz, Dhinakaran Gajavarathan)  

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here