EXPERIMENT:
“O oră pe întuneric”
– sâmbătă, 25 martie 2017 –
– ora României: 20:30 –
METODELE EXPERIMENTULUI
Stingem lumina, economisim energie, protejăm planeta
(chiar din casele noastre)
și improvizăm pe întuneric
RECOMANDAT
în familie

O oră de eco-educaţie… Pe întuneric! Asta vă propunem pentru seara de sâmbătă, 25 martie, când sărbătorim (ca în fiecare an, în ultimul deceniu) “Ora Pământului” – ora la care întreaga planetă stinge luminile și economisește energie.

La ora 20:30 (ora României), cei mici pot face un gest care îi învaţă multe:

1Că planeta lor poate fi protejată… Chiar de ei! Că au puterea să facă fapte uriașe, cu impact global și că, dacă ne iubim planeta, o putem ajuta – oferindu-i chiar o parte din energia noastră!

2Că „Dacă în toate gospodăriile românilor s-ar stinge luminile timp de o oră, s-ar putea economisi aproximativ 1,4 milioane de KWh de energie, circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon.” 

3Că “Energia economisită într-o oră de întuneric în România ar putea asigura funcţionarea iluminatului public într-un oraș cu 300.000 de mii de locuitori, timp de 3 luni!”

(surse citate: E.ON Energie, via stirileprotv.ro)

Ora Pământului 2017 este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze ce rol important avem în protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenţa în mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia în mod eficient”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie România. 

Eco-educaţia este esenţială pentru cei mici, mai exact pentru viitorul lor pe această planetă, mai ales în contextul în care aceștia sunt extrem de receptivi și devin chiar proactivi atunci când vine vorba de protejarea naturii/planetei.

Receptivitatea lor a surprins în ultimii ani, ieșind la iveală în cadrul tuturor campaniilor naţionale implementate de ONG-urile de mediu. De exemplu, Organizaţia ECOTIC a derulat multe astfel de programe pentru preșcolari și școlari, iar rezultatele au fost uimitoare. Chiar în prezent au loc campanii precum “Și cei mici fac fapte mari” sau “Școala Ecoterrienilor”, activităţi promovate de o mascotă haioasă și iubită de mici – Ecoterrianul!

Dar educaţia ecologică e important să continue acasă… 

Așa că vă propunem să stingeţi luminile și, eventual, să aprindeţi lumânările pentru un alt experiment (teatrul umbrelor). Sau să-i lăsaţi pe mici să vină cu idei pe întuneric. Unii vor vrea să joace “baba oarba”, de exemplu… Sau vor dori să privească cerul (dacă norii dispar)… Iar noi știm că piticii pot avea idei care nici nu ne trec prin cap nouă, celor mai mari… Așa că așteptăm vești de la experimentul vostru!

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here