Cu toţii am crescut cu poveștile lui Alexandre Dumas sau Johnston McCulley, care ne-au purtat prin tot felul de aventuri și ne-au deschis apetitul pentru un duel onorabil. Însă lumea de astăzi este plină de super-eroi cu tot felul de super-puteri, lupte zgomotoase și explozii. Unde mai întâlnim modele de joacă îmbinată cu sportivitate, agerime, eleganţă și filosofie? La lecţiile de scrimă!

În joacă, mereu se găsește un răufăcător care trebuie învins sau un castel care trebuie cucerit. Apoi cearșaful devine capă, măștile se fac din hârtie colorată iar orice băţ este bun pe post de sabie. Ce urmează? Un duel, desigur! Preferabil fără julituri sau vânătăi. Dar un lucru este clar, oricine știe să mânuiască bine „sabia” este un cavaler respectat sau o prinţesă neînfricată. 

Un scrimer este foarte ușor de recunoscut. Energia pe care o radiază, curajul de care dă dovadă, sclipirea din priviri, viteza decizională și spiritul cavaleresc, toate sunt indicii bune. Dar cel mai repede îl recunoaștem datorită echipamentului, faimosul costum alb.

Echipamentul este compus din:
  • mască de scrimă, confecţionată din plasă metalică cu găuri de 2,1 mm
  • costum special, compus din bluză și pantaloni
  • jachetă lamé, bluză cu fire metalice care se pune peste costum
  • mănușă de scrimă, pentru mâna care folosește arma

Siguranţa este pe primul loc, chiar și în joacă. Normele de fabricaţie și de siguranţă ale echipamentului sunt comparabile cu cele ale vestelor antiglonţ.

Departe de a fi o luptă haotică cu arme periculoase, scrima este un sport nobil, în care mintea triumfă asupra corpului. Aici punctele câștigătoare sunt aduse de inteligenţă și îndemânare, nu de musculatura puternică.

 

SCRIMA: „Arta de a mânui sabia, spada sau floreta”

Printre cele mai vechi practici omenești întâlnim lupta pentru supravieţuire sau supremaţie. Dar scrima s-a scuturat rapid de nuanţele primitive ale bătăliilor. Adăugând seturi de reguli și specializări, aceasta a evoluat în disciplină sportivă. Iar scrima se bucură de admiraţia și respectul oamenilor încă din Antichitate.

Primele persoane desemnate special pentru învăţarea mânuirii armelor au apărut în China Antică, cu 27 de secole  î.e.n. Apoi scrima a fost recunoscută oficial în 1896 la Jocurile Olimpice Moderne de la Atena, create de către Pierre de Coubertin, el însuși practicant al scrimei. Este unul dintre cele patru sporturi care au fost prezente la toate ediţiile Jocurilor Olimpice Moderne.

Pe scurt, scrima este duelul arbitrat dintre două persoane, practicat  în siguranţă totală și urmând reguli bine stabilite. Singura suprafaţă pe care este permis duelul este planșa, lungă de 14 m și lată de aproape 2 m. Scopul principal al unui meci este de fi primul care obţine 15 tușe, adică lovituri care ating adversarul. Dar, de cele mai multe ori, mișcările și tușele sunt prea rapide ca noi să le urmărim. De aceea se folosește un sistem modern de semnalizare al tușelor, cu cabluri între armă, echipament și instalaţie, pentru ca fiecare atingere să fie notată.

Având costume speciale și cabluri, instalaţii de punctare cu beculeţe și sunete, scena începe să se apropie mai mult de zona Star Wars decât de cea a Piraţilor din Caraibe.

 

Mergem la scrimă pentru că…

1. Energia, atunci când este consumată constructiv, devine fericire!

Un meci de scrimă are trei runde, fiecare de câte aproximativ 3 minute. Explozia de energie din fiecare meci este atât de mare încât după fiecare rundă se fac pauze de un minut.

Scrima este un sport extraordinar de atletic și rapid, toate mișcările având o viteză remarcabilă. În timpului antrenamentului au loc zeci de dueluri, sute de pași faţă-spate, o grămadă de fandări și nenumărate mișcări specifice de atac și de apărare. Efortul este de scurtă durată, dar foarte intens. De aceea, la scrimă, rezistenţa și mobilitatea sunt crescutw, condiţia fizică este susţinută iar organismul se dezvoltă armonios.

2. Disciplina câștigă un loc respectat pe terenul de joacă

Doi copii plini de energie, costumaţi și înarmaţi, își ocupă locurile pe planșă. Deși totul pare pregătit pentru un duel, lipsește ceva. Salutul scrimerilor și anunţul arbitrului. Sunteţi gata? Atac!

Disciplina și respectul sunt două concepte relativ complicate. Uneori transmiterea sau asimilarea acestora poate fi dificilă. Dar scrima, prin natura jocului, reușește să le inspire cu ușurinţă. Însuși primul gest al salutului jucătorilor este odemonstraţie de onoare.  Accentul fiind pus pe siguranţă, în joacă sunt integrate multiple reguli și restricţiiesenţiale. Împreună cu îndrumarea antrenorului, prin scrima se facilitează însușirea disciplinei și a conceptului de fair-play. În plus, interacţiunea pozitivăcucopii și adulti este benefică perioadei școlare.

3. Coordonarea și reflexele sunt provocate la duel!

Atunci când încercă să prindă un obiect in cădere, majoritatea oamenilor au un reflex. Acela de a avansa piciorul înainte de a întinde mana. Dar nu și scrimerii!

Scrima are numeroase mișcări specifice rapide, care pot fi complexe și dificil de stăpânit. O miscare elementară este întinderea mâinii, pentru a atinge cu arma oponentul, înainte de efectuarea unui pas spre el. Tentant este să spunem că mișcare este banală, dar stăpânirea ei este, cu siguranţă, o provocare. Deoarece este foarte dificil să ne educăm reflexele. Totul se complică având, în plus, și o armă în mână, cu care trebuie să ţintim. Scrima are multiple beneficii pentru dezvoltarea neuromotorie, în special pentru coordonarea și controlul mișcărilor fine.

4. Descoperim că cea mai eficientă armă este inteligenţa

Avem mereu grijă să ne ascuţim armele. Dar, la scrimă, mintea este singura armă ascuţită!

Scrima este un sport complex, care solicită mai mult creierul decât corpul. Avem un spaţiu limitat, o armă subţire cu un vârf mic rotunjit și un oponent jucăuș, care ne îndeamnă la acţiune. Dar trebuie să ţinem cont de numeroasele reguli și mișcări specifice. Pe lângă acestea, viteza la care are loc acţiunea solicită prezenţa de spirit. În tot acest timp, anticiparea mișcărilor și a ripostelor pune la încercare inventivitatea jucătorilor. Scrima este un sport care dezvoltă capacitatea de observaţie și puterea de concentrare, în care jucătorii apelează la agerime și ingeniozitate pentru a câștiga.

5. Strategiile și deciziile corecte pot fi realizate într-o clipită

Scrima este fruntașă la viteza de reacţie complexă, înaintea artelor marţiale sau a boxului. Specialiștii o definesc ca fiind „o partidă de șah disputată cu viteza luminii”.

Asemenea șahului, diversitatea și complexitatea regulilor și a mișcărilor creează nenumărate scenarii posibile. În timpul duelului, fiecare scenariu este cercetat cu mare atenţie și se alege cea mai bună strategie de luptă. Apoi se caută momentul oportun pentru aplicarea acesteia. Dar strategiile pot fi oricând dejucate, iar şansele de victorie pot să crească și să scadă în fiecare fracţiune de secundă. Scrima dezvoltă gândirea strategică și abilitatea de rezolvare a problemelor. Dar viteza decizională, capacitatea de a alege rapid cea mai bună soluţie și acţiunea fulgerătoare asigură victoria.

6. Teama excesivă de pericol dăunează grav distracţiei

Scrima nu încurajează violenţa și imprudenţa, ci precauţia, spiritul de cavaler, curajul și competiţia sănătoasă. Molière descrie scrima ca fiind ”arta de a lovi fără să fii lovit”.

Copiilor le place orice joacă, în special cea cu o nuanţă de aventură sau pericol, ceea ce poate să le provoace mari emoţii părinţilor. Dar studiile au demonstrat că experienţele „periculoase” sunt benefice copiilor. Aceștia învaţă singuri să evalueze riscul unei situaţii și să își asume responsabilitatea pentru acţiunile lor. În spatele unei arme, oricine capătă curaj. Dar scrima ne învaţă diferenţa dintre curajos și nesăbuit. Ne învaţă când și cum putem să ne jucăm cu o armă, pentru a evita accidentele. Practicarea scrimei dezvoltă instinctul combativ, dar ne învaţă să îl orientăm. Dezvoltă încrederea în sine și dorinţa de afirmare, dar ne învaţă și demnitatea înfrângerii.

 

Concluzii

Viteza formidabilă, mișcările calculate, precizia deosebită, reacţiile strategice și ripostele creative sunt liniile mari care descriu jocul. Dar adevărata frumuseţe este în sufletul fiecărui jucător. Scrima este un sport de onoare, respect și curaj, dar este în special o luptă care te educă. O luptă lăuntrică, prin care învăţăm să fim mai blânzi, mai atenţi, mai calculaţi și mai cinstiţi.

Scrima este joaca prin care înveţi să devii un om mai bun și ocazia de a scoate la lumină cavalerul sau prinţesa neînfricată. Sunteţi pregătiţi pentru un duel?

 

 

 

 

 

Sursă Cover Photo: sallepaul.co.uk

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here