Scurt istoric

Originară preeriilor Americii de Nord însă cultivată intens şi în Europa, Echinacea este o plantă medicinală foarte răspândită şi utilizată în fabricarea medicamentelor şi suplimentelor alimentare care ajută la consolidarea şi funcţionarea sistemului imunitar.

Exista 9 specii de Echinacea, 4 cărora li s-a atribuit cu timpul importanţă medicinală: E. purpurea, E. pallida, E. angustifolia şi E. tennensiensis, toate făcând parte din familia Asteraceae.

aDupă ce a fost folosită ca şi remediu natural mai bine de 400 de ani de către triburile amerindiene, a fost adusă şi în Europa la sfârşitul secolului XVII, fiind într-un final numită de către botanistul german Conrad Moench, ca specia care poartă numele de “Echinacea”, nume ce provine din limba greacă “echinos” şi care înseamnă “arici”, făcând clar referire la aspectul plantei al carei centru prezintă o suprafaţă rotundă şi spinoasă, ea fiind înconjurată de petale înguste de culoare roz sau violet.

Echinacea a fost iniţial utilizată în medicina eclectică – ramură a medicinei dezvoltată în America şi populară în secolele XIX-XX, care utiliza remedii botanice şi alte substanţe şi abordări terapeutice într-un mod diferit faţă de medicina tradiţională, principiul fiind folosirea lor atâta timp cât aduceau beneficiu pacientului – şi a menţinut un statut important în medicină, până în 1950, fiind devansată ca şi remediu din cauza apariţiei antibioticelor.

Printre numeroasele sale întrebuinţări, cea mai cunoscută este acţiunea imunostimulantă. 

Însă mecanismele cheie datorită cărora Echinacea este recunoscută ca un remediu atât de cuprinzător sunt multiple, din care amintim faptul că:

  • reprezintă un antibiotic şi antialergic natural,
  • are acţiune bactericidă,
  • protejează sinteza naturală de colagen,
  • este un stimulant al citokinelor care acţionează împotriva celulelor tumorale şi microorganismelor,
  • este de asemenea si un tonic limfatic si un cictatrizant eficient.

Din punctul de vedere al acţiunii imunostimulatoare…

1Echinacea s-a dovedit a fi eficientă asupra producţiei leucocitelor (celulelor albe) care vin ca un prim obstacol asupra oricarei infecţii din organism, si de asemenea stimulează fagocitoza (mecanism de indepărtare al agenţilor patogeni şi resturilor celulare). Efectul moderat de antibiotic natural ajută la protejarea celulelor de patogeni precum bacterii, virusuri şi fungi şi stimulează sistemul imun antigen-anticorp.

2Cele mai comune afecţiuni pentru care Echinacea nu numai ca acţionează în sens profilactic, dar şi în cel al ameliorării simptomelor acute: infecţiile respiratorii, tusea, bronşita, febra, infecţiile tractului urinar, infecţiile urechii medii, herpes, infecţii fungice, inflamaţii ale cavitaţii bucale sau ale faringelui, pentru cicatrizarea rănilor sau arsurilor.

3De asemenea este important de ştiut că Echinacea reduce şansele de a contracta o infecţie respiratorie cu 58% iar durata simptomatologiei poate fi redusă semnificativ datorită faptului că stimulează sistemul imunitar, şi ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor recurente.

4De asemenea efectele benefice ale Echinaceei se extind până la reducerea sindromului de oboseală cronică şi anxietatii, alinarea durerilor provocate de migrene, artrită reumatoidă sau alte inflamaţii cronice.

2

Și pentru că imunitatea la nevoie se cunoaște, formula multivitaminizată Cavit junior imun primește un plus de Echinacea purpurea – susţinând un sistem imunitar normal, contribuind la menținerea tonusului normal al organismului și a rezistenței acestuia la stres și la alți factori nocivi din mediu.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here