Hiking-ul, sau drumeţia, este o formă de activitate outdoor care presupune deplasarea pe distanţe relativ mari în scopul explorării unor zone non-urbane, către cabanele montane, trecători și vârfuri în zona prealpină sau alpină.

 

Conectarea la natură și nu doar la internet, formarea și întărirea legăturilor cu părinţii și experienţele unice adăugă amintiri la albumul copilăriei și poze în albumul familiei. În plus, acesta poate fi practicat oricând, chiar dacă plouă, iar România este plină de trasee interesante. Și nici nu presupune distanţe lungi pentru accesarea munţilor.

 

Viaţa urbană, între blocuri de ciment și drumuri de asfalt, jocuri pe calculator și desene animate, are un efect anesteziant. Ceea ce poate rezulta este un copil care își pierde prospeţimea și vigoarea. Deci nu ar trebui să treacă zi fără ca acesta să îi zâmbească naturii.

Nenumărate studii au demonstrat că mediul natural are un impact pozitiv asupra sănătăţii fizice și emoţionale, asupra educaţiei și este benefică inclusiv pentru dezvoltarea abilităţilor personale și sociale.

1Încurajează mișcarea

Excursiile în natură oferă nenumărate oportunităţi de plimbare, de alergare, de joacă, de căţărat, care au un rol esenţial în menţinerea unui stil de viaţă activ și sănătos. În plus, stimulează dezvoltarea grupelor de mușchi, întărirea oaselor și buna funcţionare a tuturor organelor.

2Dezvoltă simţurile

Mirosul naturii, imaginile și orizonturile deschise și verzi, sunetele insectelor și cântecul păsărilor oferă experienţe noi care ne gâdilă simţurile. Diversele texturi ale plantelor stimulează simţul tactil, iar mersul desculţ ajută în multe feluri dezvoltarea copiilor.

3Stimulează imunitatea

Un studiu a scos în evidenţă importanţa excursiilor în zone împădurite. Fitoncidele, substanţe antimicrobiene eliberate de copaci, împreună cu efectul terapeutic al plimbărilor, contribuie la mărirea activităţii celulelor „natural killer” – un tip de limfocite citotoxice care aparţin sistemului imun înnăscut și care acţionează rapid împotriva celulelor infectate viral.

4Facilitează dezvoltarea cognitivă

Cadrele naturale ar putea fi cheia succesului în dezvoltarea creierului copiilor. Un studiu  recent, care a vizat 2593 de copii, a concluzionat că există o asociere benefică între expunerea la spaţii verzi și dezvoltarea cognitivă a școlarilor. Un alt studiu a demonstrat că doar 70 de minute de joacă pe zi, în natură, îmbunătăţește abilităţile de gândire, în special în cazul sarcinilor multiple din programul încărcat al celor mici. Iar copii, în consecinţă, au rezultate mai bune la școală. Se pare că o micro-pauză, de doar 40 de secunde, petrecută privind un scenariu ‚verde’ este ca un duș rece pentru creierul nostru, care își reface nivelul de atenţie. Să ne imaginăm atunci ce înseamnă o oră petrecută în natură. Sau o întreagă zi!

5Restaurează atenţia

Conform Teoriei Restaurarii Atentiei, interacţiunile cu natura sunt în mod particular eficiente în completarea resurselor epuizate de atenţie. Aceasta sugerează că natura are un efect restaurativ specific asupra funcţiei de atenţie executivă mediată de cortexul prefrontal. În plus, activităţile în spaţiile naturale sunt eficiente în reducerea simptomelor ADHD, conform cercetării Landscape and Human Health Laboratory al Universităţii din Illinois.

6Sporește creativitatea

Natura oferă nenumărate surprize și stârnește curiozitatea celor mici, iar ‚De ce?’-ul mărește bagajul de cunoștinţe al copiilor. S-a demonstrat că doar 4 zile petrecute în natură și, în consecinţă deconectaţi de tehnologie, pot determina îmbunătăţirea cu 50% a performanţelor de creativitate și de rezolvare a problemelor, oferind sufieiect timp părinţilor să experimenteze „De ce crezi?”-ul deja discutat de noi.

7Întelege mai bine lumea

Orice experienţă în natură îi incurajează pe copii să comunice și să înţeleagă mai bine mediul înconjurător. Explorarea naturii, de la creșterea plantelor, la rolul albinelor și modul în care funcţionează mediul înconjurător, oferă copiilor informaţii esenţiale. Iar contactul cu animalele mai puţin domestice oferă preţioase lecţii de viaţă și are un impact pozitiv inclusiv asupra dezvoltării emoţională.

8Construiește deprinderi de viaţă

Copii învaţă cel mai bine din experienţe. Iar joaca în natură este cea mai bună școală a vieţii. Interacţiunile cu mama natură ii pot ajuta pe cei mici să evalueze singuri factorii de risc, să își adapteze comportamentul în funcţie de spaţiul înconjurător, să descopere și să respecte frumuseţea naturii. În plus, contactul cu natura dezvoltă spiritul civic și o atitudine sănătoasă faţă de mediului înconjurător.

9Inspiră sociabilitate

O pădure sau un parc este un loc plin de posibilităţi. Rezultatele unui studiu au arătat că oportunitatea și promovarea jocului liber în timpul copilăriei are un rol semnificativ pentru adaptabilitatea în maturitate. Această flexibilitate mentală contribuie la dezvoltarea socială de succes. Iar la joacă mereu se face loc pentru un prieten nou!

10Aduce fericirea

Excursiile în natură, picnicurile și chiar și plimbările prin parc dau viaţă unor sentimente frumoase. Atât în cadrul familiei cât și între copii și natură. Un studiu chiar a descoperit că apropierea de natură ar putea fi o cale spre fericirea oamenilor, de la cei mai mici la cei mai mari. Plimbările prin scenarii verzi sau poteci de pădure par a fi incomplete fără prezenţa unui copil zgubilitic, care să trezească natura cu râsul lui. Cât de plictisită ar fi natura fără copii, dar cât de săraci ar fi copii fără natură!

Oportunităţile nelimitate de joacă, aerul curat, experienţele trăite împreună, conversaţiile interesante și plăcute și relaxarea generală ne ajută să fim mai fericiţi împreună. Indiferent de sezon sau de vreme, cu siguranţă e rost de distracţie. Timp liber se găsește, motivaţie sigur există, iar prichindeii abia așteaptă o nouă aventură.


0ÎNAINTE DE PLECARE

Pentru cei fără experienţă, există multe pagini pe internet care explică ce presupun drumeţiile. Un exemplu este  Info Travel România. Există și Codul Muntelui, care trebuie citit măcar o dată în viaţă. Dacă nu pentru pregătirea de excursie, măcar pentru cultura generală. Mersul pe munte nu este exact o plimbare prin parc. Este important să alegem un traseu adaptat nivelului nostru. Internetul este plin de liste și ghiduri  Iar echipamentul este important. Ar fi bine să nu ne lipsească: un rucsac în care să avem apă și ceva mâncare ca să nu rămânem fără energie, haine comode, adaptate condiţiilor meteo, încălţăminte comodă, de preferat bocanci (cum îi alegi pe cei potriviti), pălării, cremă de soare, soluţii împotriva insectelor și o trusă mică de prim ajutor.

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here