Din seria complicaţiilor care pot surveni în urma răcelilor sezoniere, una cu simptomatologie ce poate provoca disconfort accentuat la copii este otita medie – proces inflamator, localizat în urechea medie. Deși cel mai adesea provocat de bacterii, proximitatea elementelor anatomice implicate încurajează legături între otita medie și infecţiile respiratorii.

Adesea, o infecţie a urechii poate să înceapă după o inflamaţie a gâtului, o răceală, sau alt tip de infecţie respiratorie a căilor superioare. Indiferent dacă infecţia este de natură virală sau bacteriană, aceste microorganisme pot prolifera în structurile ce compun urechea medie și, astfel, se dezvoltã o acumulare de lichid în spatele timpanului.

Urechea umană este compusă din trei părţi majore: urechea extenă, urechea medie şi urechea internă.

1bun
sursa foto: anatomie.romedic.ro
  • Urechea externă – cuprinde pavilionul extern și canalul auditiv până la timpan
  • Urechea medie – timpanul separa urechea externa de urechea medie, iar aici se mai afla si cele 3 oscioare (ciocanelul, nicovala si scarita), ce transmit vibraţiile sonore de la timpan cãtre urechea interna, din aceastã cauza fiind inconjurate de aer.
  • Urechea internă – din care fac parte cohleea și nervul auditiv.
  • În otita medie mai sunt implicate și alte elemente, cum ar fi trompa lui Eustachio, al cărei rol este să creeze un pasaj de legătură între partea superioară a gâtului și urechea medie. De asemenea, ea asigură circulaţia constantă a aerului între aceste elemente, drenează fluidele existente la acest nivel și echilibrează presiunea de o parte și de alta a timpanului.

Motivele pentru care incidenţa otitelor medii în rândul copiilor este crescută sunt multiple

1Unul din ele este chiar faptul că trompa lui Eustachio este insuficient dezvoltată la vârste mici, ea fiind mai scurtă și orientată orizontal, fapt care duce la drenarea cu dificultate a fluidelor (chiar şi în condiţii normale); în situaţia în care structurile de la acest nivel sunt inflamate sau blocate cu mucus datorită vreunei afecţiuni respiratorii, fluidele nu vor fi eliminate corespunzător.

2O altă cauză pentru apariţia otitelor medii secundare infecţiilor respiratorii este şi sistemul imunitar încă în dezvoltare pe care îl au copiii, acesta nefiind la fel de expus şi antrenat, ca în cazul adulţilor.

3Făcând parte din mecanismele imune implicate în lupta cu infecţiile respiratorii, mai sunt de menţionat si polipii (adenoizii) împreună cu amigdalele. Acestea sunt structuri limfatice care ating un maximum al dezvoltării în copilărie, tocmai pentru a ajuta organismul copilului să se apere de noii antigeni cu care intră în contact.

  • Polipii şi amigdalele se află în partea posterioarã a cavităţii bucale, amigdalele fiind vizibile în spatele ultimilor molari, iar polipii se află imediat superior de acestea, fiind ascunşi vederii de către palat.
  • Aceste 4 glande limfatice au rolul de a acţiona ca o barieră de protecţie în cazul microorganismelor ingerate sau inhalate, iar în cazul infecţiilor acute ele îşi măresc dimensiunile datorită structurii spongioase pe care o au.
  • Din cauza faptului că se află în vecinătatea anatomică a trompei lui Eustachio, polipii inflamaţi pot creea dificultăţi în respiraţie.
  • Și, pentru că înconjoară zona de legătură dintre urechea medie și Trompa lui Eustachio, pot obstrua (“gâtui”) această comunicare, ducând astfel la infecţii ale urechii medii.

Printre simptomele otitelor medii se numără…

3bunfinal…Agitaţia și anxietatea copilului, febra, dificultatea de a se odihni în special din cauza durerii care poate să mearga până la un grad sever, scăderea apetitului sau vărsături… Nu ne-ar duce neapărat cu gândul la ureche…  (*sugarii de obicei îşi ating sau se trag de urechea afectată în încercarea de a-şi alina durerea)

Tocmai de aceea pentru a determina corect şi eficient diagnosticul, este recomandat consultul de specialitate – mai ales dacă simptomele sunt persistente şi severe.

Iar până la un eventual control și tratament medicamentos, rămân principiile profilactice…

Alãptarea naturalã
Alaptarea naturala şi prelungitã a bebeluşului poate reduce semnificativ şansele de a avea orice fel de infecţii, nu numai ale urechii.

Expunerea
Locurile unde copilul este expus la contactul cu alţi copii bolnavi sau alte schimburi de microorganisme, respectiv şcoli şi grădiniţe. În perioadele de risc, este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Alergiile
Starea de inflamaţie continuă a mucoaselor, poate fi un context prielnic pentru apariţia infecţiilor urechii.

Hrănirea
Pentru bebeluşii care sunt hrăniţi cu biberonul, este important de ştiut că dacã acest lucru se desfăşoară în timp ce sunt culcaţi în pat, laptele ingerat poate irita trompa lui Eustachio ceea ce poate duce la infecţii ale urechii.

Imunitatea
Intărirea sistemului imunitar în mod sigur şi eficient prin suplimentarea şi diversificarea alimentaţiei cu fructe şi legume proaspete şi alţi stimulenţi naturali.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here