Când nările fac schimb de tură

Congestia nazală este o manifestare misterioasă şi, fără îndoială, cât se poate de frustrantă.

Momentul de apogeu al trădării este atunci când constatăm ca nările parcă și-au dat întrecere sau au facut un pariu: care dintre ele reuşeşte să ne asfixieze mai repede, doar, doar vom respira pe gură şi vom avea o altă preocupare decât să vorbim şi să ne plângem de vreun germen pe care l-am luat şi care acum pare să-şi construiască gospodãrie în organismul nostru

3

În realitate, oricât de supăraţi am fi, faptul că o nară este complet înfundată, pe când cealaltă mai livrează puţin oxigen către creierul nostru oricum încetinit de la tot tabloul simptomatic, are o explicaţie logică:

De fapt, nărilor le place să îşi distribuie sarcinile pe rând, astfel că în timp ce una inhalează de zor și munceşte din greu, cealaltă își ia un binemeritat repaus.

Evident, acest lucru este mult mai uşor de observat atunci când suntem răciţi; procesul se numeşte ciclu nazal şi, o dată la 4 ore, congestia se mută de la o nară la alta.

1Logica acestui fenomen, are legãtură cu faptul că în permanenţă plămânii au nevoie de aer umed şi cald – proces pentru care este responsabil nasul. 

Însă la inhalarea unor volume mari de aer uscat şi cald, mucoasa olfactivã poate avea de suferit, iar prin alternarea volumului de aer care trece separat prin fiecare nară, mucoasa primeşte rãgaz pentru a se repara. De asemenea, cilii (micii perişori) din interiorul nasului, primesc şi ei o pauză de filtrat praf şi impurităţi şi sunt feriţi de uscăciune.

2Ciclul nazal mai are o utilitate legată de detectarea mirosurilor prin inhalarea diverşilor comupuşi chimici care ajung in contact cu mucoasa olfactivă.

Unii compuşi se ataşează mult mai uşor de receptori decât alţii, astfel că nu sunt împedicate de un flux de aer mai rapid, pe când alţii nu pot ajunge la nivelul mucoasei olfactive – să formeze legăturile chimice care să fie transmise mai departe cãtre creier pentru a forma senzaţia de miros – decât printr-un flux de aer mai lent.

7

Aşadar cu toate aspectele nu foarte plăcute ale ciclului nazal care se manifestã atunci când suntem răciţi, acesta ne permite să apreciem o gamă mai largă de mirosuri şi susţine buna funcţionare a sistemului respirator.

 

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here