Câteva “știai că”-uri rapide…

1Corpurile noastre, ca toate organismele vii, trec prin procese perpetue de conversie a energiei. Resursele energetice pe care le avem sunt susţinute din energia chimică pe care o extragem din tot ce ne hrănim, pentru a fi mai apoi convertită în diverse activităţi în energie termică, ce ne menţine temperatura corpului în parametri normali şi ţesutul adipos.

2De departe, cea mai semnificativă “porţie” de energie se transformă în căldură, deşi acestea pot varia în funcţie de de tipul de activitate fizică pe care o susţinem. Această împărţire a resurselor energetice depinde de ceea ce mâncăm (şi în ce cantitate) şi de activitatea fizică, iar dacă balanţa înclină spre aportul alimentar care depăşeşte necesităţile fizice si termice, atunci energia rămasă se transformă în ţesut adipos.

3Toate funcţiile organismului, de la procesul de gândire până la ridicarea greutaţilor sunt susţinute prin energie. Cele mai mici contracţii musculare pe care le facem în timpul activităţilor liniştite sau chiar pasive, cum ar fi somnul sau scărpinatul nasului,  toate se transformă în cele din urmă în energie termică, ca şi celelalte activităţi la care organismul nostru munceşte necontenit, cum ar fi contracţiile inimii, mişcările toracice datorate expansiunii plămânilor, sau mişcările tractului digestiv.

4Tremuratul, este de fapt răspunsul involuntar al organismului atunci când este expus temperaturilor scăzute, şi se manifestă sub forma unor contracţii musculare, scurte şi repetate care ajută organismul să producă energie termică, intr-o formă pasivă (adică fără a exercita activitate fizica propriu-zisă).

5De asemenea, din resursele energetice pe care le avem, un cost surprinzător este estimat de către organele interne, în principal de ficat şi rinichi, şi de potenţialul electric, care consumă 25% din toată energia folosită de organism. Energia folosită de potenţialul electric este utilizată de toate celulele organismului – în sistemul nervos, se transformă în impulsurile nervoase, cum ar fi cele de pe traiectele nervilor senzitivi sau motori. Aceasta energie bioelectrică devine în cele din urmă tot energie termică, dar o bună parte din ea este folosită pentru a susţine procesele din ficat, rinichi sau producţia de ţesut adipos.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here