Știm deja că cei mici sunt adevăraţi cercetători când ies la joacă și mai știm că microbii sunt peste tot.

Suntem înconjuraţi (chiar populaţi) de organisme microscopice, care ne domină numeric – deci este imposibil să ne ferim de contactul lor. Tot ce putem face este să ţinem cont de două lucruri și să acţionăm ca atare: nu toţi microbii sunt “răi” – sistemul nostru imunitar având nevoie de informaţia primită de la aceștia – iar pentru a evita să fim imuno-compromiși de unele dintre aceste organisme, cel mai sănătos obicei rămâne spălatul mâinilor.

microbe

Așa arată mâna unui copil de 8 ani după ceva activitate în aer liber? Dacă amprenta microbiană este incubată într-un vas Petri la temperaturi de 37 de grade, timp de 2 zile, DA, imaginea poate arăta așa. Ce putem vedea sunt microbi “culeși” la joacă – bacterii care, în mare măsură, întăresc sistemul imunitar și nu îl compromit – atâta vreme cât micuţii nu uită să se spele pe mâini.

 “Coloniile albe de la nivelul degetelor pot fi stafilococi, cele galbene sunt, cel mai posibil micrococi, iar cele roz/portocalii sunt serratia”, explică  Tasha Sturm, technician microbiolog la Cabrillo College, California.

Toate aceste bacterii sunt foarte comune – intrăm în contact cu ele în fiecare zi.

Sturm-Handprint-bacteria1Stafilococul este (de forma rotundă) este des întâlnit în sol, la nivelul pielii sau în mucosae.

Majoritatea micrococilor nu sunt periculosi, trăiesc apă, sol și praf – fiind de asemenea întâlniţi la nivelul pielii.

Unele specii de serratia, pe de altă parte, pot provoca diverse infecţii – colonizând sistemul respirator și tractul urinar, dar pot de asemenea să colonizeze epiderma.

Deși imaginea s-ar putea să înspăimânte, acestea face parte din realitatea de zi cu zi care poate fi văzută cu ochiul liber.  Este consecinţa faptului că trăim într-o lume a bacteriilor.  Dar nu vă faceţi griji, amprentele microbiene nu rămân așa, ele fiind îndepărtate cu apă caldă și săpun.

“Expunerea la astfel de bacterii participă la sănătatea sistemului imunitar – iar în fiecare zi intrăm în conctat cu ele. Tot ce trebuie să facem pentru a nu fi imuno-compromiși este să ne spălăm pe mâini”.

Tasha Sturm a folosit un vas Petri și susbstanţe nutritive des utilizate în laborator atunci când a luat amprenta microbiană a băieţelului ei de 8 ani – după ce acesta a făcut puţină ordine în curte și a îngrijit căţelul familiei. Amprenta a fost incubată în vasul Petri la o temperatură de 37 de grade Celsius, timp două zile pentru ca această imagine să fie posibilă.

1074x48338

Deci capsula Petri poate susţine excelente proiecte știinţifice pentru cei mici – specialiștii accentuând atenţia pe care copiii o acordă subiectului:

“imi amintesc că acum câţiva ani avea un student al cărui copil era la grădiniţă. De fiecare dată când ajungea în campusul Universităţii, copilul se ruga de tatăl său să-l ducă în laboratorul de microbiologie – unde urma să se roage de mine să primească o capsulă Petri, pe care o atingea, o lua acasă pentru ca mai târziu tatăl să revină cu vasul în laborator, pentru a fi autoclavizat. Ideea este că cel mic era foarte atras de micile experimente realizate în laborator, iar subiectul în sine îi atrage pe mulţi de vârsta lui” – explică Ken Pidcock pentru MicrobeWorld

 

Surse foto: Tasha Sturm at Cabrillo College via MicrobeWrold | imgur 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here