person-779718_1280În ultima zi de vacanţă am despachetat “bagajul” și am început să numărăm toate suvenirele (emoționale, cognitive, chiar și fizice…) adunate pe parcursul verii.

Primele și cele mai numeroase sunt amintirileUnele sunt cognitive și ne-au umplut bagajul de cunoștințe, au scris rânduri noi în jurnalul personal sau au adăugat imagini în albumul de familie, altele sunt imune și toată vara au luat notițe despre fiecare celulă bacteriană cu care am intrat în contact (arhivându-le pe viață, pentru a le răsfoi la nevoie). Așa cum ne amintim parfumul unei după-amiezi în lanul cu flori, sistemul imunitar își amintește polenul proaspăt din adierea vântului, de exemplu…

camera-514992_1920“Amintirile de album/ de jurnal” sunt amintiri emoționale, personale, care ne definesc. Sunt momentele speciale pe care le păstrăm cu noi toată viaţa în buzunarul amintirilor din copilărie | de familie | de sine. Dintre toate amintirile strânse într-o vacanță de vară, nu toate sunt recente… Unele au fost reconstituite “la povești” despre trecut, despre atunci când “Când erai mai mic și…”. Dacă cei mai mari pot fi ajutați să reconstituie scene din copilărie, cei mai mici pot fi ajutați să nu le uite – prin recapitularea evenimentelor petrecute cu puțin timp în urmă și interpretarea lor.

luggage-1482693_1920“Amintirile de enciclopedie” sunt “amintiri funcționale”, care populează memoria de lungă durată cu informaţiile dobândite în timpul călătoriilor, în timpul activităţilor extrașcolare (sportive, artistice, educative), în relaţiile de prietenie… Iar cu cât adunăm mai multe amintiri în enciclopedia personală, cu atât mai buni devenim la învățătură – pentru că memoria de lucru (de scurtă durată) are mai multe referințe și poate construi mai ușor punți neuronale durabile.

“Amintirile de apărare” sunt stocate în memoria sistemului imunitar, în flora intestinală și urmează să fie activate când dăm de greu – pentru că imunitatea la nevoie se cunoaște. Odată ce am fost atacați de o “bacterie rea”, sistemul imunitar răsfoieșe toate notițele luate pentru a declanșa un plan de apărare. Odată alungat, intrusul n-are decât să se întoarcă, dar a doua oară nu va mai fi o bătălie, pentru că sistemul știe.

luggage-1650189_1920Odată cu sortarea amintirilor au ieșit la iveală prieteniile. Spre deosebire de adulți, copiii leagă prietenii pe cât de variate, pe atât de benefice. Iar majoritatea sunt de durată. Prietenii de jucărie, care încă îi sensibilizează și pe adulţi, pentru cei mici sunt un adevărat suport. La fel și prietenii imaginari, pe care nici nu-i vedem venind, în timp ce copiii poartă de două ori mai multe conversații cu ei înșiși, găsind singuri soluții. Iar prietenii necuvântători au demonstrat că în unele cazuri le pot face competiție și părinților – în educarea celor mici, în menținerea condiției de sănătate sau la joacă, de exemplu… Copiii leagă prietenii și mai rapid decât adulții, mai ales între ei – pentru că de ce cele mai multe ori se sare peste introduceri și se trece direct la joacă. Iar relația de prietenie părinte-copil se consolidează cu fiecare vacanță și fiecare “povestire din trecut”, despre care am vorbit când despachetam amintirile.

corectZâmbetele  nu sunt în bagaj, ci pe buze. Și au toate șansele să rămână acolo săptămâni întregi după vacanță, spun unii specialiști.  Într-un material despre “Știinţa felului în care vacanţa crește copii mai fericiţi și mai inteligenţi”, psiho-terapeutul Margot Sunderland observă cum se schimbă chimia crierului în timpul vacanţei – activitatea neuronală intensificându-se prin eliberarea neurotransmiţătorilor care aduc relaxarea, eliberează sentimentele și ne apropie de cei dragi (familie), declanșând empatia faţă de cei din jur. Mintea este mai limpede, comunicarea cu ceilalți este mai bună, zâmbetele luminează chipurile, iar entuziasmul e uriaș – pentru că noutatea și libertatea promit recompense noi. Vacanța aduce relaxarea, indiferent de peisaj – urban sau natural, deschizând “fabrica de fericire” din sistemul limbic – unde sistemele Joacă și Explorare se activează “ca în copilărie” așa cum spun specialiștii.

Deci în vacanță copilărim cu acte în regulă! Avem pașaport de explorator jucăuș și entuziast și nu ne solicită nimeni seriozitatea la control. Din contră, la control rămâne copilăria – pe care tocmai ce-am găsit-o în bagaj! Micuții au avut grijă să n-o uite pe undeva prin vacanță, iar părinții ar face bine să nu o abandoneze nici ei pe undeva prin casă și să profite din plin de faptul că joaca nu se termină niciodată, la nicio vârstă și în niciun caz la final de vacanță… 

Vacanța a trecut, bine ne-a făcut. Atât de bine, încât petrecerea continuă – în familie (pentru că atunci când petrecem timp împreună, e petrecere, iar vacanța de vară a inspirat și mai multe idei de sărbătoare.

luggage-1650167_1920Dintre toate suvenirele aduse în bagaj, unele au ajuns direct în ghiozdan sau în geanta de serviciu – pentru că din vacanță ne-am întors mai performanți, mai creativi în rezolvarea problemelor, mai atenți la sarcinile primite… MAI RELAXAŢI, mai pregătiți pentru noul început.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here