“CREASCĂTORIA” DE GRÂU

NUMELE EXPERIMENTULUI:
“Crescătoria” de… grâu
METODELE EXPERIMENTULUI:
Bricolează (ghiveciul), plantează (grâul) și culege roadele.
RECOMANDAT
în familie

 

197665871114537583zvnpul5rcRedacţia Cavit vă propune un nou experiment, “calendaristic”.

Așa cum ne-am obișnuit, în fiecare an românii pun grău la încolţit de ziua Sfântului Andrei. Iar obiceiul este la fel de plăcut la orice vârstă, copiii și adulţii înghesuindu-se în jurul grămăjoarelor de seminţe, pământ sau vată, ghivece care mai de care și… lucrează de zor la proiecte care “prezic viitorul”.

Proiectul are multe frumuseţi, deci să înceapă distracţia!

[pre]viziune

În primul rând, tradiţia transmite un mesaj despre viitor. De ziua Sfântului Andrei plantăm întrebarea, de Anul Nou vine răspunsul: va fi spornic.. inspirat… creativ?

joc

Totul e un ca un joc – cu unul sau mai mulţi jucători, deci poate fi jucat individual sau în familie. Tradiţia recomandă ca fiecare membru să aibă vasul lui, recolta proprie, astfel încât fiecare să-și poată măsura “indicatorul de bunăstare” și să-l compare cu al celorlalţi jucători.

BRICOLAJ

Și dacă tot e fiecare cu vasul lui, atunci să ducem jocul mai departe, diversificând… modelele. Internetul ne inspiră cu multe idei…

… de la simplele cutii de conservă, ghivece sau tăviţe, până la diverse hand-made-uri (realizate cu mâinile noastre) – exact cât să deschidem “mini-ședinţa de agricultură” cu un “atelier de lucru manual”.

Până la urmă, jocul poate susţine și un concurs de bricolaj, care își desemnează câștigătorii din prima zi (de Anul Nou venind mesajul despre viitor…).

dsc_1079modAtunci când alegeţi vasul (sau conceptul lui, mai exact), puteţi ţine cont de un detaliu: “ghiveciul” din sticlă transparentă  este mai eficient decât orice altă soluţie.

Pe lângă faptul că menţine o temperatură potrivită pentru grâu, îl mai și ferește de curenţii de aer.

AGRICULTURĂ

Odată ales vasul pentru plantare (cu cât mai creativ, cu atât mai bine), principiile rămân aceleași:

5

 • Grâul poate fi pus la încolţit atât într-un strat subţire de pământ de flori, cât și într-un strat (la fel de subţire) de vată îmbibată cu apă. Pentru ca jocul (în familie) să fie cât mai educativ, puteţi alege ambele metode  – pentru a face comparaţii.
 • Odată ce pământul sau vata au ajuns în vas, seminţele sunt presărate peste și sunt udate cu apă exact atât cât nivelul lichidului să nu le depășească înălţimea. Deci e bine să turnăm apa cu grijă, pentru caă. dacă “le înecăm”, seminţele nu vor avea oxigenul necesar pentru germinare.
 • Pentru ca recolta să fie pe măsura așteptărilor, sunt câteva condiţii care trebuie asigurate: un mediu umed, lumină și căldură. Tocmai de aceea, obiceiul de așeza grâul la geam este cel mai bun – cu sursa de căldură aproape, cu lumină naturală directă și cu un nivel optim de umiditate.

Odată finalizată lucrarea… Proiectul continuă:

img_2217

  • Se admiră bine de tot “lucrările”
  • Se măsoară zilnic evoluţia grâului și se îngrijește corespunzător
  • De Anul Nou, lucrările pot ajunge pe masă, ca aranjamente decorative (având în vedere ingeniozitatea “ghivecelor”)
  • Tot de Anul NOU se trag concluziile despre viitor, grâul “vorbind” de la sine.

Iar o recoltă bună nu doar prevestește tot ce e mai bun, dar ne poate întări și sistemul imunitar… Deci după Anul Nou, recolta poate fi culeasă și aruncată într-un… smoothie (suc natural), în combinaţie cu diverse alte ingrediente, alese după bunul plac, pentru a “tăia” puţin izul de iarbă.

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here