NUMELE EXPERIMENTULUI
“Crescătoria” de Echinacea
METODELE EXPERIMENTULUI
Se adună gașca de grădinari,
pentru o sesiunea de „grădinărit de interior”,
în atmosfera călduroasă de acasă.
RECOMANDAT
în familie, eventual fiecare cu “recolta” lui

Echinacea este cunoscută ca plantă medicinală în toată lumea, de către oricine dorește să stea departe de răceli și alte neplăceri. Dar vă vine să credeţi că Echinacea poate trata stresul și oboseala? Pentru că poate… Prin frumuseţea florilor ei. Își păstrează prospeţimea până la 10 zile într-o vază, dar ne bucurăm de ea mult mai mult în ghiveci, mai ales că nu este o plantă cu pretenţii exagerate…

Știm deja că florile “de casă” (din vază sau din ghiveci) au un impact pozitiv în vieţile noastre, influenţându-ne starea de spirit, cogniţia (chiar și imaginaţia), percepţiile, până și sănătatea sau nivelul energetic – atunci când ne decorează casele, spaţiile de lucru sau de studiu etc. Și mai știm că o simplă zi “la cules” în lanul cu flori de câmp este, de asemenea, benefică pentru sănătatea fizică și psihică.

Iar în sezonul mai rece, când frunzele nu se mai văd pe geam, casele cer parcă, un ghiveci, două în plus – câteva plante care să ne însenineze ziua. Iar la florării se găsește inclusiv Echinacea, micuţa floare care a călătorit peste mări și ţări până a ajuns și la noi – unde vremea îi priește. Iarna se descurcă doar interior, deci dacă primește lumină și căldură ne putem bucura de frumuseţea ei terapeutică.

Dar una este să cumperi o floare și alta e să o plantezi – beneficiile fiind și mai multe atunci când planta crește din sămânţă în ghiveciul tău.

Deși plantarea propriu-zisă va avea loc mai târziu, proiectul începe acum, cu cel mai important pas: pregătirea seminţelor (înainte de plantare).

pregatirea-semintelor

1Pentru asta aveţi nevoie în primul rând de seminţe. Sunt mai multe soiuri de Echinacea, cu diferite culori. Fiecare grădinar poate alege o culoare pe placul lui.

2Seminţele se amestecă cu mușchi umed într-o pungă de plastic și se ţin la congelator până la 6 săptămâni. Înainte de a le planta, seminţele trebuie să încolţească, iar această metodă funcţionează cel mai bine pentru Echinacea.

3Puteţi scrie numele fiecărui grădinar (cu cât mai mulţi și de cât mai multe vârste, cu atât mai distractiv) și culoarea aleasă pe fiecare punguţă, astfel încât, după timpul necesar de așteptare, fiecare să își recunoască pacheţelul.

plantarea

1Înainte de plantare, se face trecerea seminţelor din congelator în frigider, cel puţin pentru câteva ore – timp în care ne pregătim “terenul”…

2Se pregătește o pungă de pământ semi-fertil sau bogat și umed, care se toarnă cu grijă în ghiveci. Puteţi cumpăra unul de oriunde, pe care cei mici îl pot desena după pofta imaginaţiei. Pe spatele tăviţei protectoare puteţi scrie data la care îl plantaţi.

3Luaţi seminţele încolţite și plantaţi-le la mică adânncime sau presăraţile peste solul afânat în prealabil. Cum? Toţi grădinarii se echipează cu mănuși cât mai colorate și greblăm puţin pământul din ghiveci până când cea mai mare parte din treabă e gata!

4Tot ce mai rămâne de făcut este să găsim cel mai însorit, dar și călduros colţișor al casei unde să vă așezaţi ghidușul ghiveci. În fiecare zi aveţi grijă să-l udaţi bine, încetișor, pentru că atunci când e mică, Echinacea este foarte însetată! Trebuie să vă asiguraţi că solul este menţinut umed, însă nu udaţi mai mult decât este cazul (nu “înecaţi” planta) pentru că e posibil să mucegăiască.

5La toamnă, când va fi măricică, se poate preleva un butaș (dex: porțiune de lăstar, de rădăcină sau de frunză, detașată de planta-mamă care, în condiții favorabile, produce rădăcini, formând o nouă plantă) de la radacină, pe care îl puteti replanta, atât în ghiveci, cât și în grădină! Așa cum am spus, sunt plante ușor de întreţinut și nu sunt predispuse bolilor sau dăunători.

Iar cât ne bucurăm de impactul pozitiv pe care îl are asupra noastră simpla prezenţă a plantei de Echinacea, ceaiurile și suplimentele alimentare ne ajută să beneficiem de toate calităţile ei…. Și sunt destule!

ECHINACEA – sănătatea e în floare

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here