Pentru majoritatea dintre noi, primele amintiri sunt pierdute încă din copilărie – din cauza amneziei infantile, fenomenul prin care până la vârsta de zece ani vechile amintiri sunt înlocuite cu cele noi…

Dar amnezia infantilă poate fi prevenită pe ici pe colo (nu în cazul tuturor amintirilor, din păcate). 

Părinții pot influența destul de mult memorarea anumitor momente, prin prea binecunoscutul stil narativ. E suficient să-le ceară copiilor cât mai des să povestească în detalii ce au făcut în ziua respectivă, ce i-a distrat, ce au învăţat, cum s-au simţit… Prin acest tip de comunicare, copiii sunt ajutați să păstreze cât mai multe amintiri din copilăria timpurie, astfel încât la vârste tot mai înaintate să poată păstra cât mai multe astfel de „notiţe” autobigrafice. 

Experimentul pe care vi-l propunem este menit să ajute la reconstituirea amintirilor copilăriei, implicând, ca de obicei, echipa părinte-copil.  

NUMELE EXPERIMENTULUI
Capsula Timpului

METODELE EXPERIMENTULUI

Păstraţi cât mai multe amintiri din copilărie pentru memoria de lungă durată. Creaţi “Capsulele Timpului” la diverste vârste și deschideţi-le mai târziu

RECOMANDAT
Echipei părinte-copil

(un experiment de viitor)

? Ce este o capsulă a timpului

Orice ne dorim să fie! De la o cutie veche de orice dimensiune, la un kit gata confecţionat, până la un jurnal în care scriem sau lipim pozele preferate… Sau putem crea o capsulă online a timpului. Concret, este locul unde ne păstrăm vii amintirile de familie. Dar capsula timpului poate fi şi o metodă prin care cel mic să se cunoască şi să-şi conştientizeze transformările de la an la an.

? Ce poate conţine o capsulă a timpului 

Orice este important pentru familie, dar mai ales ce este reprezentativ pentru copil: poze, biletele de la un concert mult aşteptat, conturul pe o coală de hârtie a mâinii şi a piciorului, opere de artă sau orice proiect realizat de copil până în acel moment, scrisori/felicitări/desene/alte creaţii (de la copii către părinţi şi invers) cu diverse mesaje, o floare dăruită fără un motiv anume, maşinuţa preferată, inregistrarea concursului de dans, creaţia lego. Cu alte cuvinte, tot ceea ce copilul şi părintele consideră semnificativ, este pus în cutie.

*

Capsula timpului poate conţine şi un chestionar. Evident nu vorbim despre un “chestionar” sau, mai degrabă un ascurt “jurnal” – în care copiii îşi notează cele mai importante aspecte ale vieţii lor din acel moment (întrebarile pot fi adaptate în funcţie de vârsta copilului), cum ar fi:

 • Numele şi porecla
 • Care este culoarea care te caracterizează?
 • Care este materia prefertă?
 • Jucăria la care te gândeşti cel mai mult?
 • Care este animalul preferat şi de ce?
 • În ce vacanţă te-ai simţit cel mai bine şi de ce?
 • Ai un jurnal?
 • Care este hobby-ul preferat?
 • Ce profesie ţi-ai plăcea să ai când vei creşte?
 • Ce anume ţi-ar plăcea să faci anul acesta?
 • Care este prietenul tău cel mai bun şi de ce?
 • Care este mâncarea preferată şi de ce? Ti-ar plăcea să înveţi să o găteşti?
 • Cum îţi place să-ţi petreci timpul?

Indiferent de vârsta la care acest proiect este realizat, cu siguranţă că activitatea in sine este memorabilă, dincolo de faptul că rezultatul ei este o investiţie în viitor… Pentru că amintirile copilăriei merită să trăiască până la adânci bătraneţi.

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here