Răceala în familie e o adevărată „distracţie”. Dar cea mai afectată gazdă pare să fie de multe ori capul familiei. 

Chiar dacă frigul nu ne alege atunci când ne vine de hac, există teorii mult disputate conform cărora bărbații sunt mult mai expuși suferinței atunci când vine vorba de infecții respiratorii, având ca fundament simptomele mult exagerate pe care ceștia le acuză, de multe ori percepând simptomele unei simple răceli la fel de acute ca pe cele ale unei gripe.

Deși ar fi impropriu și injust să considerăm că ar exista o răceala specifică barbaților, această teorie în mod cert își are originea într-o manifestare amplă, de aceea a și suscitat interesul oamenilor de știință care au considerat-o demnă de niște cercetări mai amănunțite pentru a-i testa veridicitatea.

  • Această teorie își are originile într-un studiu desfășurat în Statele Unite între 2007 și 2010 care a avut ca și obiect de studiu factorii de risc și mortalitatea cauzată de infecții respiratorii sau complicații ale acestora în diferite grupe de vârstă. Studiul a relevat că superioritatea numerică în cazul mortalității a fost de partea reprezentanților de sex masculin, rezultatele studiului fiind publicate în American Journal of Epidemiology în anul 2013.
  • De asemenea, un alt studiu desfășurat în perioadele epidemice ale infecțiilor respiratorii între 2004 și 2010 în Hong Kong a dus la concluzia că frecvența de spitalizare pentru acestea a fost mai mare pentru copii și pentru bărbați.
  • În timpul pandemiei gripei spaniole între 1917 și 1918 mortalitatea a fost mai crescută în rândul bărbaților spre deosebire de femei, această diferență fiind pusă inițial pe seama consecințelor devastatoare ale Primului Război Mondial. Ulterior, s-a dovedit că acest lucru nu era valabil, mortalitatea fiind globală și răspândită pe toate grupele de vârstă. Mortalitatea pandemiei gripei spaniole nu se cunoaște, însă o estimare a dus la 2,5%-5% din populația lumii, cu 20% care au suferit boala.

În ceea ce privește teoria de față… 

Explicația principală care o și susține este aceea că în cazul femeilor, care au nivelurile de hormon estradiol crescute, acesta aduce în organism modificările specifice dar și creșterea sistemului imunitar. În cazul bărbaților unde sunt prezente niveluri mai ridicate de testosteron, acesta, pe lângă alte modificări, poate aduce după sine și un sistem imunitar mai scăzut și, conform teoriei, o expunere mai ridicată față de patogeni și o simptomatologie mai acută.

Felul în care hormonii sexuali influențează sistemul imunitar este important pentru înțelegerea diferențelor moleculare și celulare ce au loc în cazul ambelor sexe. În vederea acestui lucru s-au desfășurat noi studii cu privire la implicația hormonilor sexuali în mecanismul astmului. În cazul astmului provocat de polen, praf, sau alte alergeni s-a descoperit că testosteronul poate fi una din cauzele principale pentru care prevalența acestuia este mai redusă în rândul bărbaților.

Hormonii sexuali masculini influențează un anumit tip de celule ce sunt implicate în prima linie de răspuns imun, acestea fiind prima barieră a sistemului imunitar în calea antigenilor care îl pot invada. Aceste celule au rolul de a declanșa o reacție inflamatorie la nivelul plămânilor, făcând ca și căile aeriene să se îngusteze uneori până la obstruare, această reacție fiind caracteristică astmului.

  • În experimentele efectuate pe șoareci de laborator, în cazul exemplarelor expuse unui alergen, testosteronul a redus reacția inflamatorie provocată de acesta, ducând la concluzia că șobolanii masculi au fost mai puțin afectați, aceste rezultate fiind publicate în 2017 în Cell Reports.
În cazul răcelii masculine, este greu de spus dacă teoria poate fi confirmată sau infirmată momentan având în vedere lipsa datelor și studiilor specifice restrânse pe această temă, însă există totuși certitudinea că sistemul imunitar al bărbaților oferă un răspuns mai slab față de anumite virusuri spre deosebire de femei.

De asemenea, mecanismul acestei reacții precum și dacă ea poate fi transformată într-o regulă, sunt, iarăși, neclare, însă există date conform cărora femeile răspund mult mai bine vaccinurilor împotriva virusurilor gripale.

În ceea ce privește procesul evoluției, factorii care determină această diferență de răspuns imun între femei și bărbați sunt încă neclari. Studiile privind aceaste mecanisme diferite încă au la bază avertismente și multe alte detalii care dau incertitudune acestor afirmații.

Cu toate că interesul pentru acest subiect s-a transpus sub formă experimentală, în momentul de față acestea au fost efectuate cel mai mult pe șobolani, de aceea și resursele datelor vin cu anumite limitări. De asemenea, alte limitări sunt constituite și de bagajul imun al fiecăruia, precum și de diferențele fundamentale dintre indivizi în ceea ce privește starea lor de sănătate și alte obiceiuri precum fumatul sau mersul regulat  medic.

Pe lângă dovezile științifice care probabil vor veni în viitor asupra acestui subiect, un alt aspect de luat în calcul ar mai fi și răspândirea geografică a acestui fenomen și observarea manifestării lui în țările vestice comparativ cu cele non-vestice și determinarea în ce măsură acesta poate fi un comportament învățat sau influențat psihologic.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here