Luna lui Gustar (august) este cea mai bună perioadă pentru o bucătărie de vară… improvizată. Aproape toate roadele verii sunt deja pe masă…

Deci fie că am campat undeva în natură, fie că am ieșit la copt (de vinete și ardei), plăcerea „bucătăritului” în peisaje de poveste, înconjuraţi de liniște și aer curat este aceeași, dar nu exclude puțină planificare, în special când vine vorba despre ce anume alegem să mâncăm, cum ne pregătim ustensilele și modul în care transportăm alimentele, tocmai pentru a ne asigura că le putem consuma în siguranță, fără riscul contaminărilor și al intoxicațiilor.

Cum alegem alimentele potrivite pentru camping?

Dacă planificăm să ne bucurăm mai multe de zile de o ședere în natură, pentru a economisi cât mai mult spațiu,  o idee bună ar fi alegerea unor alimente cât mai ușoare și care pot fi transportate în siguranță. De asemenea, cantitatea de alimente ușor perisabile trebuie să fie suficientă doar pentru prima zi, pentru a nu le păstra prea mult timp în lada frigorifică. Pentru zilele următoare, alimentele alese trebuie să aibă un termen de valabilitate prelungit  pentru a le putea consuma în siguranță.

Igiena mâinilor și a ustensilelor

Este o etapă esențială pentru prevenirea contaminării și bolilor, așadar vor fi necesare substanțe pentru dezinfectat și curățat, cum ar fi săpunul biodegradabil, dar și șervețele și soluții dezinfectante, de asemenea este importantă prezența unei surse de apă în zona de camping, iar dacă acest lucru nu este posibil și suntem nevoiți să folosim apă unui lac sau râu, este important să o fierbem în prealabil sau să folosim tablete pentru dezinfectarea apei.

Arsenalul pentru gătit

După alegerea meniului, următorul pas îl reprezintă alegerea ustensilelor pentru gătit, de la oale și tigăi până la folia de aluminiu și aragazul portabil, există o mulțime de variante din care putem alege. Pentru a ne putea bucura de camping fără riscuri, avem însă nevoie de câteva lucruri esențiale pentru a prelucra și găti alimentele și care să ne ajute să evităm contaminarea încrucișată: cuțite separate pentru carnea crudă și pentru celelalte alimente, suprafețe separate pentru tăierea cărnii crude și a celorlalte alimente și locuri diferite de depozitare pentru alimentele crude și cele gătite și nu în ultimul rând, un termometru pentru alimente.

Termometrul pentru alimente

Indiferent de tipul cărnii pe care îl preparăm, pe aragazul portabil sau deasupra unui foc avem nevoie de o metodă de a determina dacă aceasta este gătită corespunzător și sigură pentru consum. Culoarea rezultată în urma preparării termice a cărnii nu poate fi întotdeauna un indicator al faptului că a fost gătită în totalitate și că nu prezintă niciun fel de risc, cu atât mai mult că în camping nu dispunem întotdeauna de o sursă de lumină constantă. De aceea un termometru pentru alimente poate fi un accesoriu util pentru verificarea temperaturii interne a preparatelor din carne și pentru a ne asigura că au fost gătite suficient.

Pentru majoritatea tipurilor de carne, intervalul termic de preparare este între 140 si 165 de grade celsius. Pentru carnea de vită, porc sau miel temperatura optimă este de 145 de grade celsius, iar pentru carnea de pasăre, respectiv curcan, pui, rață sau gâscă este de 165 de grade celsius. Pentru amestecuri din carne, respectiv preparate din carne tocată temperatura de preparare este de 160 de grade celsius și 165 pentru preparatele care conțin și carne de pasăre.Pentru preparatele pe bază din ou sau ouăle temperatura de gătire este de 160 de grade, în cazul ouălor, acestea trebuie gătite până când albușul și gălbenușul sunt ferme. În cazul cărnii de pește, aceasta trebuie gătită la o temperatură de 145 de grade celsius, verificând dacă aceasta se separă cu ușurință de pe oase. Pentru fructele de mare, acestea trebuie preparate până când carnea lor devine fermă și opacă.

Lada frigorifică

Ordinea în care împachetăm alimentele în lada frigorifică este foarte importantă, nu numai pentru a ne asigura că temperatura lor de păstrare este optimă și constantă dar și ca acestea să nu se contamineze între ele, majoritatea proviziilor fiind în stare brută. Pentru a preveni acest lucru, este bine ca preparatele din carne și carnea să fie depozitate la fundul lăzii frigorifice, împachetate în ambalaje impermeabile și sigure pentru a preveni scurgerile.

Alimentele care sunt gata de consum pot fi împachetate deasupra preparatelor din carne tocmai pentru a fi siguri că nu vor avea contact cu carnea crudă. De asemenea, este bine ca ordinea alimentelor rămase să fie în ordinea inversă a consumului, adică primele alimente împachetate, să fie ultimele pentru consum. Tot pentru a ne asigura că alimentele vor fi în stare optimă atunci când dorim să le consumăm, este bine ca băuturile să fie transportante într-o ladă frigorifică separată. În general, perioadele în care majoritatea dintre noi alegem să mergem în camping, coincid și cu temperaturile crescute. Deschiderea repetată a lăzii frigorifice pentru o sticlă cu apă sau una de suc, vor crește treptat temperatura în interior, acest lucru nefiind de dorit pentru alimentele care au nevoie să stea la tempereraturi scăzute.

Apa de băut

Îndiferent cât de frumos și cristalin arată râul sau lacul din apropiere, nu înseamnă automat că ne oferă un “izvor de sănătate”. Noi românii suntem norocoși, natura ne scoate multe izvoare în cale, dar când nu suntem siguri de sursele de apă –  putând fi și surse de bacterii sau paraziți pe care n-am vrea să-i acomodăm în sistemul nostru digestiv – este bine să ne aducem propria sursă, în special pentru apa pe care o folosim pentru a ne hidrata. Dacă acest lucru nu este o opțiune, este bine ca înainte de a folosi apa în oricare din scopurile de mai sus, să o fierbem, filtrăm și să avem la îndemână tabletele pentru dezinfectarea apei.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here