Pe lângă faptul că cei mici (dar şi cei mari) pot complica lucrurile într-un fel sau altul, diversificarea alimentară poate aduce oricum complicaţiile ei – intoleranţele şi alergiile venind pe nepusă masă, ca o surpriză nepăcută.

Reacția la un anumit aliment nu înseamnă neapărat o alergie alimentară. Unii copii sunt intoleranți la anumite alimente, însă o alergie alimentară implică reacția sistemului imunitar, pe când intoleranța alimentară se bazează, de obicei, pe o reacție a sistemului digestiv.

Intoleranța alimentară este mult mai frecventă decât alergia la alimente. Alergiile alimentare tind să fie mai periculoase, iar simptomele lor pot fi atât de accentuate încât pot necesita îngrijiri medicale de specialitate într-o unitate de primiri urgențe – în aceste situații, copilul va trebui să evite complet mâncarea la care este alergic. Intoleranța alimentară de multe ori nu este la fel de gravă, consumul acelui aliment fiind permis în cantități reduse.

  • Intoleranța la lactoză apare atunci când sistemul digestiv nu produce enzima necesară pentru a descompune glucidele din lapte, lactoza fiind un dizaharid.  Intoleranța la lactoză poate provoca simptome precum gaze, balonare și diaree.
  • Sensibilitatea la gluten se manifestă atunci când mucoasa sistemului digestiv reacționează la o proteină vegetală numită gluten ce poate fi întâlnită în cereale precum ar fi grâul, dar și în orz, ovăz sau secară. Simptomele includ dureri de cap, disconfort abdominal și balonare. Deși boala celiacă – cea mai severă formă de sensibilitate la gluten – implică o reacție a sistemului imunitar, simptomele sale sunt de obicei centrate în intestin. Boala celiacă poate afecta alte sisteme ale organismului, însă nu provoacă anafilaxie.
  • Sensibilitatea la aditivii alimentari are loc atunci când organismul reacționează la coloranți, substanțe chimice precum sulfitul sau alți aditivi din alimente. Simptomele includ erupții cutanate, greață și diaree. Sulfiții  pot provoca uneori o criză de astm la cineva care are astm bronșic și este sensibil la aceștia, dar și dificultăți de respirație (dispnee) și tuse, ocazional poate să apară urticaria dar și șocul anafilactic.

Deoarece simptomele intoleranței alimentare pot fi uneori similare cu cele ale unei alergii alimentare, poate fi greu să le deosebim.

Simptome Intoleranță Alergie
Gaze/Balonare ✔️
Dureri în piept ✔️
Diaree ✔️ ✔️
Prurit cutanat ✔️
Erupții cutanate sau urticarie ✔️
Respirație dificilă ✔️
Edem al buzelor, limbii sau al căilor aeriene ✔️
Greață ✔️ ✔️
Discomfort abdominal ✔️ ✔️
Vărsături ✔️ ✔️

Cu toate acestea, alergiile și intoleranțele nu sunt numai de origine alimentară.

Un copil poate dezvolta alergii și la alți factori, cum ar fi praful, polenul sau părul de animale.

Toate acestea se pot manifesta prin tuse, strănut frecvent, simptome respiratorii sau cutanate, iar în cazul alergiilor și intoleranțelor alimentare, acestea se pot manifesta preponderent prin simptome digestive, dar nu numai.

Orice copil poate dezvolta alergii sau intoleranțe la diferite substanțe, însă acestea sunt mai comune la copiii care au antecedente familiale.

Identificarea precoce a alergiilor, încă din copilările va imbunătăți calitatea vietii unui copil, reducând numărul de zile petrecute sub asediul simptomelor.

Dialogul cu medicul va contribui la o înțelegere corespunzătoare despre alergii sau intoleranțe alimentare  și despre gradul de risc reprezentat de substanța sau substanțele la care copilul este sensibil.

Dacă bănuiți că poate fi vorba despre o alergie, este necesar consultul unui alergolog sau al unui pediatru, care poate alege o metodă sau o combinație adecvată de metode pentru a face un diagnostic. Dacă diagnosticul este unul pozitiv, medicul va alege cele mai potrivite abordări terapeutice care pot include strategii de evitare, medicație, modificări ale dietei și alte tipuri de tratament.

Procesul de diagnosticare are loc în urma unei anamneze  și presupune obținerea unui istoric medical detaliat al copilului și al oricărui alt istoric familial de alergii sau astm bronșic, dar și un examen fizic și teste de sensibilitate la alergii. În acest demers pot fi necesare  teste cutanate, teste de sânge sau teste de eliminare pentru a detecta alergeni.

În cazul copiilor diagnosticați cu astm, testele de alergie pot ajuta pacienții dar și familiile lor să înțeleagă mai bine modul în care alergenii influențează această afecțiune,  și felul în care aceștia pot fi evitați. De multe ori crizele de astm pot fi prevenite prin evitarea expunerii la acarieni, păr sau mâncare de animale sau alte substanțe care pot fi întâlnite pretutindeni și pot agrava simptomele acestei boli.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here