5 iunie este o zi pe care și copiii trebuie s-o țină minte. Pentru că eco-educația e esențială pentru dezvoltarea și viitorul lor… E o lecție care nu le poate lipsi.

Când economisiți resurse prețioase precum apa sau electricitatea, când vă creați propria grădină, când ajutați un animal, când adunați sticle din plastic rătăcite pe plajă sau pe un traseu, când colectați selectiv jucării și baterii, carton, hârtie etc, lecțiile de ecologie curg de la sine pentru cei mici, care iau aminte și care iau lucrurile în serios.

În fiecare an, pe 5 iunie, este aniversată Ziua Mondială a Mediului – stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972, cu scopul de a stimula preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, totodată de a sensibiliza factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Ca în fiecare an, ediția din 2018 propune o temă de interes. Anul acesta a venit timpul să privim cu atenție asupra impactului pe care poluarea cu plastic îl are asupra planetei și să încercăm să contribuim la ameliorarea situației.

Ce le putem spune copiilor despre protecția mediului?

Multe și, ușor-ușor, totul! Iar cel mai simplu este să plecăm de la amprenta ecologcă – a lor și a întregii familii – măsurând astfel impactul asupra mediului.

Și, dacă tot suntem la capitolul „PLASTIC”…

În universul celor mici, plasticul este des întâlnit, dacă ținem cont de adevăratele „expoziții de jucării” pe care cei mici le dețin… Să știe cât de important este ca acele jucării să fie reutilizate și de alți copii, atunci când nu mai sunt dorite, sau că ele trebuie reciclate pentru ca plasticul nociv să nu ajungă în mediu este important pentru un copil, a cărui percepție se poate lărgi și ale cărui comportamente se pot schimba.

De asemenea, în universul jucăriilor, energia bateriilor pune totul în mișcare. Ce se întâmplă cu bateriile și acumulatorii uzați (folosiți generic DBA – Deșeuri de Baterii și Acumulatori)? E bine de știut că cel mai rău lucru care se poate întâmpla cu bateriile uzate este să ajungă la groapa de gunoi, de unde substanțele nocive eliberate vor polua direct aerul, apa, pământul… Deci aceste deșeuri trebuie neapărat colectate responsabil la unul dintre punctele disponibile pe străzi, la magazine, în unele școli și grădinițe etc.

Aceleași jucării „animate”, când nu mi sunt utilizate, devin Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (denumite DEEE). Componentele acestor jucării pot deveni și ele o amenințare pentru mediu dacă, în loc să ajungă în fluxul reciclării, ajung la groapa de gunoi – având impact nociv asupra mediului.

Pe lângă responsabilitatea în ceea ce privește propriile deșeuri generate și impactul lor asupra planetei, cei mici mai pot primi o lecție de „iubire pentru natură”, atunci când alții n-au avut grijă de ea, dar cineva trebuie s-o ajute până la urmă… Această lecție se poate ține la pas, pe orice alee de parc, cărare de munte sau pe orice plajă: strângerea sticlelor – pungilor – obiectelor din plastic lăsate în drum.

Copiii iubesc animalele și, atât cele urbane cât și cele din sălbăticie au nevoie ca această iubire, mai ales în viitor, care depinde de ea, de grija copiilor noștri pentru viața pe această planetă. Iar plasticul, la fel ca și alte deșeuri poluante, afecteză mediul, fauna și flora în dverse forme, în apă și pe uscat.

De ziua mediului, chiar dacă nu ne concetrăm toată atenția pe tematica acestui an, vă invităm în natură:

Cu cât familia este mai echipată, cu atât este mai pregătită să se bucure de mediul înconjurător și să îl cunoască mai bine.

Deci profită de Marea Echipare Cavit cu premii săptămânale și echipează familia de vară cu biciclete, trotinete, tablete, smartwatch-uri, fotolii-minge, multivitamine, minerale și extracte naturale.

.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here