SISTEMUL IMUNITAR ȘI… STRESUL

Ȋn zilele noastre, suprasolictarea și responsabilitățile sunt la ordinea zilei. Organismul este pregătit să se confrunte cu stresul trecător (de zi cu zi) dar când acesta se instaurează pe termen mai lung, rezultatele nu sunt deloc plăcute.

Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol – hormon secretat de glanda corticosuprarenală. Când secreția acestui marker de stres depășește anumite limite, sistemul imunitar înecepe să reacționeze față de substanțe din organism care în mod normal trebuie lăsate în pace – ceea ce poate fi pus în legătură cu posibilele reacții / afecțiuni autoimune.

Tocmai de aceea este important pentru toată lumea să se poată bucura de momente de repaos și de relaxare – pentru ca sistemul imunitar să se poată “recupera” odată cu ameliorarea dereglării hormonale din organism.

ȘI COPIII SUNT STRESAȚI

Am spus-o și într-un articol mai vechi. Stresul îi afectează în multe privințe, cea mai importantă fiind sănătatea. Organismul copiilor răspunde la stres ca și cel al adulților. Un studiu realizat de un grup de cercetători suedezi din cadrul Jönköping University și publicat în Journal of Immunology a demonstrat că piticii care provin din familii mult prea stresate înregistrează un nivel ridicat de cortizol, devenind mai sensibili la dezvoltarea alergiilor (ca reacție autoimună nejustificată) și mai vulnerabili în fața infecțiilor.

Studiul a eșantionat familii cu copii de aproximativ 5 anișori, iar părinții au răspuns la întrebări legate de contexte precum divorțuri, șomaj, nivel de trai și alte detalii mai puțin plăcute care au putut conduce la instaurarea unei stări generale de stres acasă. Răspunsurile subiecților le-au permis specialiștilor să diferențieze pe grupuri copiii care au fost expuși la perioade de stres intens, față de cei care nu au resimțit astfel de presiuni.

După ce au identificat nivelul crescut de cortizol în cazul copiilor proveniți din familii mai stresate, cercetătorii intenționează să meargă mai departe și să studieze impactului stresului asupra tinerilor cu vârste între 18 și 22 de ani, pentru a întelege cât mai multe din felul în care stresul ne influențează sănătatea.

Bine de știut este că îmbrăţișările fac minuni, îndepărtând stresul și susţinând un nivel de apărare ridicat.

_____________________________________________________________________

[UPDATE DE SEZON]

IARNA AMENINŢĂ STAREA DE SPIRIT

Sezonul rece influenţează în mod direct starea de spirit, aducând anxietate, stres, chiar depresie în unele cazuri. Dar Cavit junior imun conţine complexul de vitamine B, care susţin funcţiile creierului și ale sistemului nervos, ridicând starea de spirit – iar sistemul de apărare fiind lăsat să răspundă corespunzător.

Vitamina B12 este necesară pentru producerea celulelor roșii de sânge și a nervilor. Dar această vitamină este sintetizată din alimente de origine animală – carne, ouă, lactate și nu poate fi produsă direct de organism. Deci suplimentarea ei este importantă, mai ales în cazul vegetarienilor. Deficitul de vitamina B12 poate duce la stări depresive și la o gândire tulbure.

Vitamina B3 (niacina) poate fi obţinută din mai multe surse alimentare – de la ouă sau lapte la fasole | boabe sau carne. De asemenea, vitamina B3 este importantă și pentru o bună funcţionare a memoriei.

Vitamina B7 (biotina, sau vitamina H), asemenea vitaminei B1 (tiamina), este utilă pentru transformarea zaharurilor în energie (atât de importantă iarna pentru menţinerea temperaturii corpului). Pereţii celulari sunt și dependenţi de aportul de biotină din organism, la fel și celulele nervoase. Printr-o bună funcţionare a sistemului nervos, biotina poate reduce simptomatologiile depresive specifice zilelor “gri”.

Sursa foto: Flickr

Surse informative: ScienceDaily, MindBodyGreen

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here