Aţi primit deja corespondenţele celor mici pentru Moș Crăciun? Am exagera, oare, dacă am bănui că multe dintre ele au fost trimise încă din toamnă?

Probabil că nu, având în vedere că elementele Crăciunului apar tot mai devreme, Moșul este menţionat pe tot parcursul anului de către mulţi părinţi (în momente delicate), iar copiii sunt nerăbdători să primească “premiile” meritate.

Așa cum vorbeam în redacţie zilele trecute, a venit luna “marilor premieri” – decembrie! A 12-a lună a anului este acaparată de Moși darnici, cărora copiii se grăbesc să le scrie din timp (despre tot ce-și doresc să primească drept răsplată pentru comportamentul lor “exemplar”). Iar Moșii le răspund, uneori înainte de “livrare”, alteori odată cu aceasta.

Răspunsul Moșului e preţios pentru copii.
Deci pregătiţi-l bine!

Moșul acela, care îi vede tot anul pe copii și le aduce jucăriile, îi cunoaște bine. Îi înţelege, nu-i judecă greșit și îi susţine pe cei mici (cadourile cerute/primite încurajându-i să-și dezvolte pasiunile, aptitudinile și curiozităţile prin joacă).

Deci, dragi părinţi, pregătiţi bine “Răspunsul Moșului”, mai ales după ce l-aţi mai invocat la nevoie – când copiii refuzau un aliment la masă, de exemplu, sau în diverse alte situaţii în care copiii erau “neascultători” – dându-i astfel Moșului statututul de “martor” (sau “evaluator”).

Acum este un moment bun pentru a le explica celor mici cât de mândri suntem de ei… De evoluţia lor pe parcursul anului, de felul în care au mai crescut „un pic” și lucrurile bune pe care le-au învăţat inclusiv din greșeli. Este un moment bun să le arătăm că sunt înţeleși, apreciaţi, susţinuţi, iubiţi. Și mai este un moment bun să le dăm câteva sfaturi celor mici, să-i îndrumăm, eventual, chiar cu câteva puncte de reper pentru anul viitor.

Știm cu toţii ce ne dorim de la Moș Crăciun, dar știe cineva ce-și dorește Moșul?

  • Moșul își dorește să-i vadă pe copii încercând alimente noi în joacă, pentru a descoperi noi gusturi și arome. Moșul își dorește să-i vadă crescând cu ochii, iar pentru asta, îi sfătuiește să investigheze diversitatea reteţelor, pentru a beneficia de ajutorul vitaminelor, mineralelor sau pigmenţilor naturali pe care acestea le conţin.
  • Moșul își dorește să-i vadă descoperind sentimente și emoţii noi (ca și până acum) și să înveţe în continuare să le înţeleagă și să le controleze din ce în ce mai bine. Și își mai dorește că părinţii să fie alături de copii în acest proces complex, lent și lung de dobândire a auto-controlului, care durează până spre finalul adolescenţei.
  • Moșul își dorește să-i vadă fericiţi, chiar și când sunt plictisiţi. Să înveţe lucruri noi chiar și din minciună sau încăpăţânare. Să se joace mult, mult, mult și bine, inclusiv cu părinţii.
  • Moșul își dorește ca cei mici să aibă părinţi cuminţi – care au grijă și de ei (odihna și alimentaţia fiind uneori neglijate de cei prinși în vâltoarea ritmului cotidian).
  • Moșul își dorește mai puţină presiune și mai multă energie pozitivă în familie, pentru ca viaţa de părinte să fie implinită, timpul petrecut în echipa părinte-copil să fie cât mai calitativ, iar relaţia părinţilor să le transmită mereu celor mici mesajul că sunt iubiţi și respectaţi.

Moșul își dorește multe pentru toată familia. Ne-a văzut pe toţi crescând, ne-a trezit în “Dimineaţa Dimineţilor” cu zâmbetul pe buze, indiferent de vârstă, și ne-a învăţat frumuseţea de a dărui – cadouri, iubire, înţelegere, atenţie, bucurii.

Moșul își dorește ca întreaga familie să ţină pasul cu ritmul cotidian tot mai solicitant – de la mic la mare. 

  • Iar cel mai important, Moșul își dorește ca părinţii să-i ducă misiunea mai departe, din iubire pentru copii și din respect pentru importanţa pe care magia o are în dezvoltarea celor mici.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here