Acum ceva vreme ne întrebam dacă poate fi tehnologia bună sau rea. Deși pe facebook comentariile au fost împărţite, concluzia avea să fie de bun simţ: Depinde ce faci cu ea! 

Adilyn Malcolm, o fetiţă de 12 ani ne dă un exemplu: cu o simplă tabletă conectată la internet, poţi fi propriul tău profesor…

“Am început în urmă cu 7-8 luni… Cu o prezentare despre Michael Jackson, pentru care am căutat inspiraţie pe internet. Așa am ajuns la stilul dubstep – de unde a început, de fapt, totul. Pur și simplu am căutat videoclipuri și filmuleţe pe youtube, le-am urmărit de nenumărate ori, din nou și din nou, repetând mișcările și încercând să înţeleg cum se petrece totul, cum fac (artiștii) acele mișcări”

… Poate chiar cel mai bun profesor! Simpla libertate de a privi (sau citi) la nesfărșit, până înţelegi, de a căuta exemple și mai relevante este, cu adevărat, o metodă inspirată de studiu pentru cei care au determinarea să înveţe singuri.

“Pe internet te poţi învăţa tu pe tine multe lucruri, având un avantaj de care la un curs (de dans, exemplul ei) nu te poţi bucura”.

Iar de la învăţătură la creaţie proprie, în dans e un singur pas. Ușor, ușor, pe măsură ce a descifrat codul dubstep-ului, Adilyn Malcolm a devenit tot mai liberă, lăsând muzica să o înveţe cum să improvizeze.

“Poţi să imiţi o coregrafia sau te poţi lăsa purtat de ritm – ceea ce e puţin ciudat, pentru că uneori mă simt ca în Lala Land”

Dar povestea nu este doar despre tehnologie, este despre pasiune – acea energie interioară care ne dă tuturor avântul să încercăm și să perseverăm până mutăm munţii din loc… 

“Sincer, acum că am învăţat toate astea singură, pe internet, sunt sigură că putem face orice ne dorim, atâta vreme cât avem o pasiune pentru ceva” 

Deci ce aduce tehnologia? Dacă este folosită corect, poate aduce totul: învăţături, hobby-uri, distracţie, cunoaștere de sine, experimente… dezvoltare personală! Copiii sunt tot mai liberi să de descopere, să încerce, să se informeze și să-și dezolte diverse calităţi, talente, înclinaţii… Să fim alături de ei și să-i îndrumăm corespunzător. Să-i învăţăm să se descurce și singuri, să-i încurajăm și să le aplaudăm reușitele – pentru că accesul la informaţie îi ajută să-și antreneze perseverenţa, pasiunea, bucuria de a experimenta noi și noi frumuseţi ale vieţii.

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here