Mai aproape sau mai departe, peste tot sunt locuri noi de explorat.

Fie că sunt “escapade” cu mașina ori cu trenul prin ţară, fie că sunt “expediţii” (zboruri sau kilometri conduși) spre ţări străine, noutatea pe care locurile necunoscute o aduc este motivaţie pură pentru creierul nostru, indiferent de vârstă.

Producţia de dopamină stimulată de expunerea la informaţie nouă ne motivează să explorăm noua destinaţie în căutarea recompenselor pe care anticipăm că ni le poate promite.

Un drum nou promite peisaje, culturi, situaţii, oameni noi. Un oraș nou promite străduţe, clădiri, localuri, parcuri, muzee, locuri de joacă și divertisment, târguri, poate chiar plaje ori priveliști de la înălţimea unui munte. O staţiune nouă promite trasee și peisaje care îmbogăţesc memoria cu experienţe unice.

Indiferent unde ne găsim pentru prima dată, tendinţa este să pornim din loc în căutarea “comorilor”.

2Exact această anticipare a oportunităţilor îi convinge pe specialiști că, odată ajunşi în noi destinaţii, adulţii fac conexiuni neuronale “ca atunci când erau copii” – David Eagleman, profesor de neurologie (Baylor College of Medicine, Houston).

Mai mult decât atât, când ne găsim în ţări străine, devenim mai creativi pe măsură ce interacţionăm cu oamenii și culturile lor – explică William Maddux, psiholog social la centrul fracez de cercetare INSEAD. Asimilarea unei noi culturi și raportarea ei la “bagajul personal” stimulează creierului spre o mai bună găsirea celor inspiraţie soluţii.

nemaivazute
Ozi liberă poate fi suficientă pentru a explora proximitatea cu mașina sau cu trenul. Un castel sau o cetate, o peșteră sau o cascadă, o plajă, o insulă, un parc tematic, un munte, un oraș pot fi descoperite într-o singură zi, de dimineaţa până seara. 

De aceea vă propunem următorul experiment – cu maşina sau pe patru roţi:

EXPERIMENT
O zi într-un Loc Nou!

METODELE EXPERIMENTULUI
Explorare “locală” sau “la distanţă”

Alege o destinaţie nouă, stabilește un traseu cât mai iniţiatic, păstrează harta la îndemână și pornește la drum!

Dacă pentru copii aventura pe patru roţi este o lecţie de geografie vizuală și de orientare, presărată cu câteva “capitole” de răbdare, pentru adulţi experimentul propune o porţie zdravănă de copilărie.

 

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here