A venit vremea să înlocuim brăduţii de Crăciun cu… oameni de zăpadă. Sărbătorile au trecut, dar zăpada abia a venit! Așa că cei cărora le e greu să se despartă de brăduţul lor își pot face un nou prieten, din zăpadă!

Dar ce facem cu brăduţul despodobit (că doar nu-l aruncăm la gunoi)? Asta depinde de brăduţ.

  • Dacă este unul ECO – din plastic sau improvizat (cum am văzut că se tot practică în ultimii ani), atunci îl despodobim și îl împachetăm frumos până în decembrie…
  • Iar dacă este în ghiveci, îl plantăm sau încercăm să-l creștem mai deprte în ghiveciul lui, cu multă grijă și iubire.
  • Dar dacă a fost un brăduţ tăiat, care acum este uscat? Ei bine, dacă mulţi obișnuiesc să-l arunce la gunoi, trebuie știut că brăduţul poate avea și alte “misiuni” decât cea de decorare a Crăciunului.

COLECTARE RESPONSABILĂ

Tot în ultimii ani, oamenii au început să fie tot mai preocupaţi de reciclarea brazilor naturali… Colectarea responsabilă a căpătat amploare pe măsură ce tot mai mulţi retaileri au venit cu oferte încurajatoare pentru definirea unui comportament eco-preietenos.

Brăduţii uscaţi pot fi reciclaţi în mai multe scopuri – aceștia putând fi transformaţi în material de producţie, îngrăsământ natural sau materiale combustibile…

1Producţia paleţilor: Diverși retaileri oferă posibilitatea reciclării brazilor în schimbul unor vouchere de cumpărături, inclusiv producătorii de mobilă, care îi folosesc mai departe ca material de producţie – pentru paleţi.

2Îngrășăminte naturale: De exemplu, o staţie de compostare din Oradea tranformă zilnic zeci de tone de brazi nefolositori în îngrășământ organic – care ajunge în parcurile din marile orașe sau sau la firmele care se ocupă cu amenajarea grădinilor. De asemenea, chiar noi ne putem duce brăduţii într-o pădure, pentru a fi folosiţi de rozătoare și păsări ca adăpost, sau pentru hrăni alţi copaci după procesul de descompunere naturală.

3Pentru grădină: Dacă avem grădină în curte, bradul poate fi transformat în rumeguș, funcţionând ca material organic care se pune pe pământ și apără rădăcinile plantelor de boli și dăunători. Și dacă nu poate fi prelucrat pentru a se obține rumegușul, bradul poate fi tăiat, iar crengile sale se transformă în araci naturali pentru plantele din grădină.

4Materiale combustibile: Brazii mai pot fi folositi la brichetele cu care funcţionează anumite centralele pe peleţi. Aceste centrale fiind eficiente din punct de vedere energetic/financiar…

Voi ce brăduţ aţi avut și ce aţi făcut cu el?

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here