Unde fugim de căldură? Într-un cort la marginea pădurii sau sub o umbrelă pe malul mării, veţi spune… Dar pe malul mării, chiar dacă pare domolită de briză, căldura ne întâmpină cu aceleași provocări – pe care le-am discutat deja.

Odată puse la punct măsurile de siguranţă, suntem oare gata pentru o zi perfectă pe plajă?

Planificarea unei zile pe plajă are, în general, câteva componente principale, acelea fiind costumul de baie, prosopul, ochelarii de soare, creme cu factor de protecție și bineînţeles lichide (hidratarea fiind esenţială). Însă în ce situație o zi la plajă se mai poate rezuma doar la atât, când avem copii mici și dornici de distracție într-o cantitate nemăsurată de apă și de soare?

Zilele fericite la mare cer atenţie la detalii „banale” (aparent), pe care ne permitem să le mai ratăm în toată agitaţia pe care o aduce plecarea spre plajă (și „adevăratele ei priorităţi” – precum mâncărica, băuturica, tot arsenalul de jucării posibile pentru apă și uscat… etcetera), dar care la faţa locului se dovedesc a fi destul de importante pentru confortul și atmosfera de vacanţă.

Ce se întâmplă dacă inghiți nisip ori dacă gustarea de pe plajă devine involuntar garnisită cu nisip? De câte prosoape e nevoie? Unde ne mai ascundem de atâta soare? Ce ne facem dacă cineva trebuie neapărat sa tragă un pui de somn sau dacă devine așa impresionat de peisajul feeric, încât pleacă intr-o scurtă incursiune printre prosoapele vecine? Și nu în ultimul rând, cum ne planificăm retragerea cu mult tact și fără ca ceilați turiști să știe toate detaliile despre ce prânz urmează să fie luat și că somnul de dupa-amiază nu e un aspect negociabil?

Unde ne ascundem?

Dacă princhideii sunt încă foarte mici, statul la plajă pe perioade îndelungate le poate fi extrem de nociv, astfel că o umbrelă sau un mic cort pliabil ce poate fi desfăcut și transportat ușor pot fi niște accesorii foarte utile pentru a-i adăposti pe cei mici de soare.

Cum ațipim garantat?

Câteodată, distracția de pe plajă intră în prelungiri, iar oboseala celor mici nu e un aspect de trecut cu vederea, nimeni nu vrea un mic tiran plâgăcios până la ora cinei, astfel că un scurt episod de somn ne poate scăpa de persecuție și cicăleală somnoroasă. Cum facem ca trecerea spre tărâmul lui Moș Ene să fie una lină și fără incidente? În colecția oricărui prichindel există o păturică preferată, un urs, un iepuraș sau chiar un crocodil care ar fi dornic sa-l însoțească la plajă și să-i facă somnul mai dulce. De-asta e bine ca un astfel de companion să fie nelipsit, mai ales dacă cei doi sunt nedespărțiți și au obiceiuri comune în materie de odihnă.

Unde instalăm distracția?

Cunoaștem cu toții chinul așezării prosopului in bătaia vântului, mai ales dacă am asistat la așa ceva și am primit involuntar o basculantă de nisip în ochi; pentru a ne ușura șederea, a noastră dar și a celorlalți, o pătură incăpătoare sau o rogojină pentru plajă sunt niște soluții potrivite pentru a nu mai fi nevoiți să priponim permanent cearșaful sau prosopul cu diverse alte obiecte.

Cine se scoală de dimineață…

…Ajunge devreme la plajă. Și foarte bine face, mai ales dacă vrem să prindem un loc bun și să ne bucurăm de soare fără grijile arsurilor și insolației. Chiar dacă orele dimineții nu sunt total lipsite de riscuri, pentru că cei mici pot fi foarte sensibili, ele sunt mai potrivite pentru cei care vor să stea departe de aglomerație și de soarele arzător al amiezii.

Un punct de reper

Pentru cei mici cu avânt explorator, este importantă stabilirea unui punct de reper, pentru a nu fi scăpați din ochi. Într-o intindere plină de umbrele și de nisip, e ușor să te pierzi, așa ca e bine să localizăm postul salvamarului și să ne așezăm undeva în proximitate, mai ales dacă cel mic e un navigator dedicat și nu poate fi scos din apă decât după multe rugăminți.

Factorul de protecție…

Trebuie să fie nelipsit, nu numai pentru cei mici dar și pentru cei mari. Pielea este cel mai mare organ și n-am vrea ca el să fie echivalentul prețului pentru un bronz uniform.  Razele soarelui ne pot aduce atât bucurie și distracție, dar și multă suferință dacă nu ne luăm măsurile necesare. Pe lângă crema cu factor solar, nelipsite ar trebui să fie și pălăriile sau șepcile, pentru a minimiza suprafața de piele expusă, în special în jurul orelor de vârf, de asemenea reaplicarea cremei de protecție dupa fiecare sesiune de înot și cel puțin la un interval de 2 ore între aplicări.

Cum ne recăpătăm energia?

După atâta alergătură și construcții de nisip, cu siguranță cei mici vor fi extenuați si vor avea nevoie de ceva să-i ajute să continue distracția. Împachetarea unor cantități mari de alimente într-un singur loc poate crește riscul ca ele să plonjeze involuntar în nisip, iar masa de prânz să fie compromisă. De aceea împachetarea unor vase cu porții mai multe dar mai mici ne pot asigura că masa va avea cu siguranță loc, iar pierderile înregistrate vor fi minime. Porții mici de fructe și legume tăiate în bucăți pot fi potrivite pentru gustări, mai ales pentru că cei mici le pot abandona repede pentru a se întoarce la joacă. Alimentele trebuie depozitate în condiții sigure, ferite de razele soarelui într-o cutie frigorifică. Pentru a economisi spațiu, în locul pungilor de gheață, pot fi folosite sticle cu apă care au fost congelate în prealabil și care vor menține temperatura alimentelor dar care vor putea fi folosite și pentru hidratare.

Ce facem cu atâtea găletușe, lopățele și alte obiecte pline de nisip?

Nimeni nu vrea sa aibă podeaua mașinii sau a camerei de hotel presărată cu nisip, resturi de scoici, pietre sau alte bogății ale mării care vor fi azvârlite candid la incheierea zilei. Pentru așa ceva ne sunt de folos pungile, care nu numai că vor transporta orice jucărie în siguranță, dar vor fi extrem de utile și cand va trebui să strângem și resturile, ambalajele și alte lucruri ce ne sunt de prisos din locul unde ne-am bucurat o zi intreagă de mare și de soare.

Cum ne retragem fără incidente?

Orele trec amețitor de repede, mai ales când te simți bine, iar purtătorul veștilor proaste e de obicei acela care dă tonul la împachetare pentru că e timpul de plecat acasă. Niciun copil nu vrea sa audă că distracția a luat sfârșit și în multe cazuri, situația se poate solda cu lacrimi înnodate în bărbie și multe proteste, care mai de care mai vocale și mai deranjante pentru tot restul oamenilor care vor să facă plajă liniștiți în continuare. O idee bună ar fi ca înainte de a se da tonul plecării, toate ustensilele și obiectele să fie gata împachetate și gata de deplasare, pentru a minimiza timpul dintre întreruperea distracției și plecarea propriu-zisă.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here