Studii după studii au analizat impactul florilor asupra stărilor noastre, iar casele, birourile, sălile de clasă (spaţiile închise în care ne desfășurăm diversele activităţi de zi cu zi) pot deveni adevărate surse de inspiraţie, energie, optimism, sănătate (fizică și psihică) – atunci când sunt decorate cu plante.

Plantele din ghiveci, florile din vază – toate au un impact pozitiv în vieţile noastre, influenţându-ne starea de spirit, cogniţia (chiar și imaginaţia), percepţiile, până și sănătatea sau nivelul energetic.

Ne relaxează, îndepărtează grijile, cresc productivitatea la birou prin ridicarea nivelului de entuziasm și de concentrare…

Sufrageria, bucătăria, dormitorul, biroul, sala de studiu, biblioteca, restaurantele, până și saloanele spitalelor devin un mediu mai plăcut prin simpla prezenţă a florilor…

Cercetători de la Wageningen University din Olanda au studiat impactul pe care îl au florile din restaurante asupra clienţilor, iar rezultatele sunt remarcabile – oamenii fiind mai joviali și mai înţelegători – poate și mai inspiraţi când “lecturează” meniurile.

“Home Ecology of Flowers Study”, realizat de Harvard, dezvăluie impactul benefic pe care florile îl au asupra angajaţilor atunci când le decorează birourile. În prezenţa lor, oamenii sunt mai inspiraţi, mai determinaţi, mai receptivi și mai concentraţi.

Un alt studiu realizat în 2008 a demonstrat că recuperarea pacienţilor din saloanele decorate cu flori era mai rapidă și mai eficientă, aceștia având ritmul cardiac și tensiunea arterială echilibrate, fiind mai puţin anxioși și resimţind mai puţină oboseală.

mov

Dincolo de parfumul lor terapeutic, florile ne încântă privirea. Mesajul vizual transmis ajunge direct la creier, care îl interpretează “pe loc” – impactul fiind „pe moment”.

Iar florile nu ne fac bine doar în spaţiile închise.

Așteptându-ne în natură, impactul lor miraculous se simte de când culorile și parfumul ne atrag de la distanţe mari – pentru ca apoi să ne acapareze atenţia minute întregi, cu fiecare detaliu.

Până și culesul lor – acest simplu gest ne încarcă cu energie pozitivă, mai ales dacă știm ce paletă de culori să alegem.

Culorile mai slabe ne relaxează, iar cele „aprinse” ne energizează – determinarea, creativitatea, entuziasmul…

Obiceiul de a ne decora spaţiile cu flori este unul sănătos, recomandarea specialiștilor fiind să fim chiar constanţi în această privinţă – pentru o viaţă mai frumoasă din toate punctele de vedere. Experimentul trebuie clar încercat.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here