Mame, surori, bunici, bone sau educatoare,
verișoare, mătuși, prietene…

 

Multe dintre aceste personaje feminine ne-au înseninat copilăria și continuă să ne facă vieţile mai frumoase – având asupra noastră un efect pe care doar florile îl mai au: aduc relaxarea și inspiraţia prin “simpla” prezenţă… Iar toate la un loc aduc primăvara, deci luna martie li se cuvine cu totul, nu doar ziua 8!

Fiecare dintre noi poate menţiona un personaj feminin care l-a inspirat sau continuă să-l inspire… Pentru voi cine a fost? A fost doar o floare, au fost două… Cât de mare este buchetul?

Știinţa spune, de exemplu, că o soră poate influenţa armonia vieţii de familie și mai ales dezvoltarea fratelui (mai mic sau mai mare), care are toate șansele să crească mai empatic, chiar mai inteligent și mai sociabil în prezenţa ei. Despre rolurile mamei care “le știe pe toate” nici nu mai vorbim, am putea extrage sute de studii despre impactul acesteia asupra evoluţiei noastre până târziu în viaţă. Bunicile vor avea mereu un rol special în vieţile noastre, la fel și mătușile sau verișoarele… Ori prietenele!

Mama, cea mai frumoasă floare! Ne arată totul până departe în viaţă… Și “ne umple desaga” cu puncte de reper.

Așa cum cordonul ombilical transmite fătului tot ceea ce are nevoie în timpul sarcinii, la fel și comportamentul mamei “hrănește” anii de viaţă ai copilului. O relaţie profundă cu mama ajută copilul până la maturitate, influenţând atitudinea acestuia, încrederea de sine și în cei din jur, viaţa socială și ambiţia, însă nu și aptitudinile individului. Profesorii de la Institutul pentru Dezvoltarea Copilului din cadrul Universităţii Minesota ne dezvăluie, prin numeroase studii, că legătura mamă-copil are o puternică influenţă asupra vieţii adulte – dacă relaţia este puternică, adultul va obișnui să reacţioneze prudent în condiţii de stres, de exemplu.

Iar în jurul celei mai frumoase flori se adună un buchet…

Tot studiul din Minesota aduce în discuţie o a doua persoană din viaţa copilului, respectiv cea cu care acesta petrece cel mai mult timp, mai ales atunci când merge la grădiniţă sau este îngrijit de o bonă (cercetătorii au descoperit o similaritate foarte mare între relaţiile cu cele două). Se pare că acei copii care au creat o legătură sănătoasă cu educatoarea/bona lor sunt mult mai activi și dezvoltă mai ușor prietenii. Pe de altă parte, profesorul Alan Sroufe afirmă că atașamentul este o relaţie bazată pe interacţiuni, prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi în grija cui sunt lăsaţi copiii!

Și așa ajungem la bunica… A doua mamă, care ne învaţă și ne răsfaţă pentru o viaţă!

“Bunica face prăjituri” și (poate) se mai lasă păcălită cu orele de somn, dar se pare că nu a fost dintotdeauna așa… Un articol din revista The psychologist ne dezvăluie că studiile din anii 1954 indicau o atitudine mult mai strictă a bunicilor în privinţa creșterii copiilor, fapt care se schimba 3 ani mai târziu, bunicii devenind tot mai îngăduitori cu nepoţeii lor. Iar după anii 2000, situaţia se schimba și mai mult, în principal datorită faptului că puţini bunici locuiesc în aceeași casă cu nepoţii lor, astfel rolul lor nu mai este de “disciplinator” în familie, ci de ajutor – inclusiv prin adaptarea la actualul stil al părinţilor.

Dar cine are o soră în propriul buchet de flori e cel mai norocos! Nici contează că e mai mică sau mare, beneficiile se împart frăţește. Pentru că surorile au “super-puteri”.

Surorile pot fi “un ghimpe în coaste”, dar amintirile rămân la loc de cinste, iar zâmbetul rămâne pe buze. Pentru că dincolo de copilăriile vârstei, o soră poate, de exemplu, să alunge sentimente de singurătate, frică sau vină prin simpla prezenţă (iar proximitatea casei sau chiar a camerei personale contribuie la naturaleţea fenomenului). Cine are o soră este mai sociabil, simte mai puţine emoţii negative și se simte iubit, este mai comunicativ, mai independent și mai perseverent în atingerea obiectivelor setate și, poate cel mai important, este mai echilibrat…

Câte dintre ele au adus inspiraţia? Și câte dintre voi sunteţi mai multe la un loc (mamă, bunică, soră, educatoare, prietenă…)? Luna martie este a lor și a voastră! La mulţi ani, flori, fete și femei!

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here