EPISODUL 5. ESTE MEMORIA INFINITĂ?

Este în unele cazuri, care îi determină pe specialiști să continue cercetările în această direcție. Există oameni cu totul și cu totul speciali, care pot ține minte atât de multe lucruri încât nici nu ne vine să credem. Sau poate că nu sunt chiar atât de speciali. Poate că toți avem aceste abilități care dorm ascunse undeva în creierul nostru. Unii s-au născut cu super memorie, dar alții au dobândit-o accidental sau au dezvoltat-o prin antrenament. Despre fiecare dintre ei vorbim acum.

SAVANȚII

genii înnăscute, oameni înzestrați cu o super memorie

Să luăm exemplul lui Kim Peek, mega-savantul care l-a inspirat pe Dustin Hoffman în conturarea personajului din celebrul film Rain Man.

Originalul Rain Man, așa cum i se mai spune lui Peek, s-a născut cu abilitatea de a memora totul. A citit aproximativ 12.000 de cărți din care nu a uitat nici măcar un cuvânt. Totuși Peek întâmpina probleme în îndeplinirea unor sarcini care pentru oamenii simpli sunt rutină. Nu se putea îmbrăca singur și nu își putea aranja părul, de exemplu. Iar IQ-ul său era sub medie. Dar atunci când ținea o carte în mână putea să citească o pagină cu un ochi și alta cu celălalt. Iar o lecturare completă dura aproximativ o oră.

Dar ca Peek mai sunt și alții. Stephen Wiltshire – omul cameră poate reproduce într-un desen un oraș pe care l-a privit o singură dată din elicopter. Și o face până în cele semnificative detalii, de la florile din geam până brizbrizurile arhitecturale.

Mințile acestor savanți sunt altfel. Unii sunt diagnosticați cu diverse forme de autism, alții manifestă diverse dizabilități sau disfuncții neuro-dezvoltatoare, dar toți au talente uimitoare în ariile memoriei, artei sau matematicii, de exemplu.

 

ACCIDENTAȚII

oameni simpli care dobândesc superputeri pe parcursul vieții, “din întâmplare”

Există oameni care s-au accident la un moment dat, iar din acel punct memoria lor a început să manifeste fixații și abilități extraordinare. Să luam exemplul lui Orlando Serell – omul calendar, care la vârsta de zece ani s-a lovit la cap în timpul unui meci de baseball. Din acel moment, calendarul zilelor trecute și viitoare s-a activat în mintea lui. Plus istoria meteo. Orlando ține minte toate zielele trecute și condițiile vremii specifice fiecăreia. Ȋn plus, dacă îi este menționată o zi din viitor, poate spune cu certitudine când pică (în săptămână).

Un alt exemplu este Rüdiger Gamm – omul calculator, care în urma unui accident la cap a rămas cu abilitatea de a face calcule mai ceva ca un supercomputer. Numerele s-au prins în mintea lui putând fi accesate și folosite indiferent de complexitatea lor. Fără niciun efort. Sunt pur și simplu acolo.

ANTRENAȚII

oameni simpli care ajung la super performanțe de memorare prin antrenament susținut

De curând v-am prezentat pe facebook discursul unui jurnalist care povestea despre cum poate fi memoria antrenată. După ce a vizitat un concurs renumit de memorare din Statele Unite, acesta a avut uimitoarea surpriză de a afla cum au ajuns oameni absolut normali super campioni ai memoriei, practicând metode de antrenament vechi de 2000 de ani.

[quote_center]“Sportul memorării competitive e motivat de un fel de cursă a metodologiilor unde în fiecare an cineva vine cu o nouă metodă de a ţine minte mai mult, mai repede, iar restul trebuie să țină pasul” (Joshua Foer, Jurnalist)[/quote_center]

Aprofundând tehnicile învățate de la campioni, Jurnalistul a descoperit cu surprindere că banalele exerciții de memorare sunt chiar antrenante. Mai mult decât atât, sunt și deosebit de eficiente. Când a participat la concurs (în numele actului jurnalistic) a și câstigat competiția. Doar pentru că o perioadă de timp  a exersat 15-20 de minute în fiecare dimineață.

Pentru aceste performanțe nu este nevoie de o inteligență superioară. Dar se pare că atunci când sunt implicați în procese de memorare, inițiații aprind zonele ale creierului considerate responsabile cu memoria spațială și de navigare. Dar asta poate învăța oricine să facă.

[quote_center]”Vorbim adesea despre oameni cu memorii grozave ca şi cum ar fi un talent înnăscut, dar nu e cazul. Memoria bună se învaţă. Fundamental, ţinem minte când suntem atenţi. Ţinem minte când suntem implicaţi cu adevărat. Ţinem minte când suntem în stare să luăm o informaţie sau experienţă şi să extragem ce înțeles are pentru noi, de ce e semnificativ, de ce e colorat, când reuşim s-o transformăm într-un mod care are sens în lumina tuturor celorlalte lucruri din mintea noastră” (Joshua Foer, Jurnalist)[/quote_center]

Deci exercițiul, așa cum am mai spus-o, este mama memoriei. Explicația preluată Foer de la specialiști nu mai este o noutate, iar noi am discutat-o deja în mai multe articole dedicate memoriei și matematicii. Memoria are nevoie de punți. Cu cât le parcurgem mai des, exersând, cu atât sunt mai solide. în plus, creierul reține ce îi place, ce îl atrage, ce îl distrează, ce e nou sau memorabil și mai ales ce înțelege – ce poate lega cu restul cunoștințelor prin referințe.

Nici nu știm cum am putea încheia un astfel de articol. Mai sunt multe de aflat, iar subiectul rămâne deschis. Un lucru este sigur: creierul poate. Deci dacă vreți mai mult de la memoria voastră, antrenați-o de la mic la mare. Iar dacă aveți nevoie de inspirație, putem reveni cu exemple de tehnici de antrenament. Trebuie doar să spuneți.

 

Sursa foto: Flickr
Surse informative: ScientificAmerican, TopDocumentaryFilm, Wikipedia, TEDxVienna

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here