COPIII ȘI ANIMALELE DE COMPANIE

Acum ceva vreme am deschis subiectul pe facebook, în acest album și spuneam că piticii iubesc animalele, că animalele iubesc piticii și că părinții au toate motivele să iubească ideea.

Desigur, nu e tocmai floare la ureche să adopți un animal. Această “mutare” implică destule schimbări și sacrifică o parte din puținele libertăți pe care părinții le mai au. Dar marea slăbiciune a celor mari rămâne fericirea celor mici. Și se pare că prezența animalelor de companie în preajma copiilor aduce destule de motive de bucurie. Studii după studii realizate de-a lungul timpului în diverse colțuri ale lumii au arătat cum argumentele pro apar ca ciupercile după ploaie. Multe dintre ele au fost trecute în revistă în cadrul conferinței Society for Companion Animal Studies, din Leinchester. Altele au fost concluzionate în diverse rapoarte publicate online și preluate de diverse publicații.

1
SĂNĂTATE

Se pare că în general, copiii care cresc în preajma unui cățel au cu până la 30% mai multe șanse de a fi sănătoși decât cei care nu se bucură de compania unuia. Nici pisicile nu sunt excluse, ele crescând șansele de menținere a sănătății cu până la 6%. Dar de ce îi feresc animalele pe copii mai exact? Ȋn primul rând, previn aparatiția alergiilor. Se pare că piticii care își petrec primii ani ai veții în preajma cațeilor sau a pisicilor au șanse mult mai mari să NU dezvolte alergii. Pediatrul Dennis Ownby, șef de secției de alergii și imunologie din cadrul Colegiului Medical din Georgia spune că existența mai multor animăluțe în casă crește și mai mult gradul de reducere a apariției alergiilor. Studiul efectuat de el pe 474 de copii între 0 și 7 ani dezvăluie cum copiii care au crescut în preajma mai multor câini și pisici au înregistrat șanse cu până la 50% mai mici de a dezvolta alergii comune – care apar în interiorul casei, sau afară. Ȋn al doilea rând, îmbunătățesc sistemul imunitar. “Credem că expunerea copiilor la animale provoacă o maturizare a sistemului imunitar, astfel încât atunci când un copil intră în contact cu microbii, s-ar putea să fie mai bine pregătit să se confrunte cu ei”, spune Dr. Eija Bergroth, pediatru la Kuopio University Hospital of Finland. De asemenea, Dr. Eija mai subliniază importanța timpului de expunere – până în prezent, toate dovezile sugerând că expunerea timpurie la animale poate fi cel mai mare ajutor în scăderea riscului de alergii și astmă. Iar asta pentru că în timpul primului an de viață sistemul imunitar al copiilor încă învață cum să recunoască microbii prietenoși față de cei neprietenoși. Cum este posibil? Ei bine, un răspuns 100% garantat nu există, dar se pare că fenomenul ar pleca de la joaca și iubirea care îi apropie pe cei mici de cei necuvântători. Cine ar fi crezut că un simplu “pupic” primit de cei mici este menit să îi facă mai puternici? Sau că podeaua pe care o împart la joacă are efecte la fel de benefice?

2
PRIETENIE ADEVARATĂ

Că cei mici și animalele pot fi cei mai buni prieteni știm deja. Vedem exemple peste tot în jurul nostru. Dar ce beneficii poate aduce această prietenie, dincolo de distracție, timp petrecut împreună, joacă, mângâieri, atenție, grijă, sociabilitate sau empatie? Se pare că mulți dintre copiii care au un animal de companie aleg adesea să se apropie de acesta atunci când se simt singuri, triști sau speriați. Profesor în psihologie la University of Warwick, Dr. June McNicholas a intervievat 338 de copii cu vârste între 3 și 14 ani, care au cel puțin un animăluț de companie, încercând să examineze beneficiile emoționale aduse de acest fenomen. Aproximativ 85% dintre copii au declarat că animaluțele lor sunt adevărați prieteni, 40% dintre ei au declarat că apelează la compania lor când sunt plictisiți, iar 40% au mărturisit că se gândesc la prietenul lor sau petrec timp cu el atunci când sunt supărați. Chiar și părinții au confirmat că micuții lor sunt mai puțin anxioși datorită animalelor de companie. Și chiar mai puțin retrași sau timizi.

3
CONFORT

Iată un alt studiu: câțiva copii sunt întrebați ce sfat le-ar da celor mai puțin populari pentru a-și face prieteni noi. Majoritatea răspunsurilor nu s-au focusat pe jucării atractive sau hăinuțe “la modă” ci, țineți-vă bine, sfatul copiilor a fost: “Să-și ia un animal”… De ce? Mary Renck Jalongo, profesor psiholog la University of Pennsylvania și autoarea cărții “The World of Children and Their Companion Animals” (“Lumea copiilor si a animalelor lor de companie”) crede că un astfel de prieten le oferă copiilor un subiect de discuție cu cei din jur. Mai mult decât atât, dacă ținem cont de faptul că cei mici pot vorbi ore în șir cu animaluțele lor, atunci putem deduce că își dezvoltă și abilitățile de comunicatori, deosebit de utile în interacțiunea cu cei din jur.

4
GRIJA PENTRU CEILALȚI

Gail F. Melson, profesor în studiul dezvoltării personale în cadrul Purdue University din Indiana și autoarea cărții “Animals in the Lives of Children” (“Animalele în viețile copiilor”) a studiat felul în care oamenii încep să dezvolte abilitatea de a avea grijă de cei din jur. Iar pentru asta a luat în calcul și impactul animalelor. “Grija nu este o calitate care apare brusc la maturitate, atunci când avem nevoie de ea. Iar oamenii nu învață să aibă grijă de ceilalți doar pentru că și ei au fost îngrijiți de altcineva la rândul lor. Oamenii trebuie să învețe să fie grijulii de la vârste mai fragede.”. Melson a încercat să compare atitudinea copiilor care au animale de companie cu cea a copiilor care au rude mai mici. Studiul a fost efectuat pe copii cu vârsta de peste 3 ani. Ȋntr-un interval de 24 de ore, se pare că posesorii de animale au adunat 10.3 minute de grijă pentru acestea, iar cei care au rude mai mici le-au acordat acestora doar 2.4 minute de grijă. Grija pentru animale este deosebit de importantă inclusiv pentru băieți, care nu o percep ca fiind o treabă “de fete”. Ȋntradevăr, până la vârsta de 8 ani, fetele au tendința să aibă grijă de alți copii mai mici decât ele, dar când vine vorba despre animale, nu este nicio diferență între ele și băieți. Cu toții sunt la fel de grijulii.

5
PERFORMANȚE LA ȘCOALĂ

Câteva studii realizate în Statele Unite au demonstrat că micuții care au animale de companie se descurcă mai bine la școală pentru că sunt mult mai motivați. Prezența unui animal de companie pare să încurajeze capacitățile de învățare și asimilare. Este foarte interesant exemplul unei fetițe care își crease obiceiul de a le citi lecțiile pisicilor sale. Le ținea pe toate aproape, le arăta poze și le punea întrebări. Iar atunci când le spunea o poveste mai înfricoșătoare, avea grijă să le calmeze. Vă miră? Nu ar trebui, spune Mary Renck Jalongo. Ȋntr-unul dintre studii, copiilor li s-a cerut să citească în fața unui copil de vârsta lor, a unui adult și a unui… cățel. Ȋn tot acest timp, specialiștii le-au măsurat nivelul de stres și ghiciți ce: copiii au fost cei mai relaxați în preajma animăluțului decât în prezența a oamenilor. La fel se întâmplă și în cazul învățăturii. Să îți faci temele sau să studiezi în compania unui prieten necuvântător poate fi mai relaxant, mai util și mai… activ.

6UN MEMBRU AL FAMILIEI

Atunci când sunt întrebați dacă animalul lor de companie este cu adevărat un membru al familiei oamenii sunt chiar ofensați. “Normal”, se grăbesc toți să răspundă, aproape în cor. Animalele sunt adesea în centrul activităților de familie. Oricine duce cățelul la plimbare, toți strâng pe rând murdăria făcută de el sau îl hrănesc în funcție de disponibilitatea de moment. Uneori, familiile petrec timp doar urmărind un pește într-un acvariu, o pisică jucându-se sau un hamster fugind de zor în roata lui. Oricât de banală pare o astfel de activitate, nu face decât să relaxeze, să pună pe pauză agitația cotidiană și să ofere un subiect comun de distracție.

Deci oricând se poate găsi un loc pentru un nou membru în orice familie. Iar cel care îl va ocupa cu siguranță că aduce cu el o serie de avantaje atât pentru copiii cât și pentru părinți. Nu va vorbi (decât dacă este papagal), dar va face un lucru de care am crede ca doar oamenii sunt capabili – va contribui la sănătatea, creșterea și dezvoltarea celor mici. Corect? Ne poate confirma cineva ceva din tot ce am spus până acum? Dacă aveți deja un animal de companie, sigur aveți și povești.

surse foto: Flickr
surse informative: DailyMail, HealthLandTime, aacap, SCAS, SheKnows, HelpGuide.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here