Acest material aduce poate cea mai bună veste pentru toţi părinţii care simt că nu petrec suficient de mult timp cu copiii lor. Studii recente spun că nu cantitatea timpului petrecut alături de cei mici este cheia dezvoltării lor, ci mai degrabă CALITATEA. Deci, dragi părinţi, trageţi aer în piept, relaxaţi-vă puţin și zâmbiţi. Nu trebuie să vă jucaţi ore în șir cu cei mici, trebuie doar să fiţi inspiraţi în acele momente. 

graficCantitatea timpului petrecut cu cei mici a crescut constant începând cu anii ’70. Taţii și-au triplat timpul petrecut cu copiii lor – de la 2.6 ore pe săptămână (în 1965) la 7.2 ore pe săptămână (în 2010), în vreme ce orele dedicate de mame copiilor au crescut de la 10.5 pe săptămână (în 1965), la 13.7 (în 2010).

Dar aceste schimbări au adus un mare semn de întrebare: Face timpul în plus o diferenţă? DEPINDE!

În condiţiile în care procentul mamelor „de carieră”, cu copii minori, a crescut cu 41% în toată această perioadă, putem spune că și presiunea a crescut simţitor – mamele fiind mult mai solicitate în societatea modernă. Prinse adesea la mijloc între responsabilităţile carierei și cele ale gospodăriei, acestea sunt cumva forţate să îndeplinească acte de magie în fiecare zi, făcând stresul și oboseala să dispară ca prin vrajă, aceeași vrajă care le aduce zâmbetul și răbdarea în preajma copiilor.

Dar este mereu așa? Nu prea! Și, sincer, nici nu ar avea cum… Cine reușește să se “dezbrace” de toate problemele la ușă, înainte să intre în casă? Și cine reușește să facă asta în fiecare zi? Sau cine zâmbește cu gura până la urechi de fiecare dată când copiiii trebuie să mănânce (deci mâncarea trebuie pregătită), dar aceiași copii abia așteaptă “să se joace puţin cu mami”? Totul devine o luptă contra cronometru.

________________________________

Dar lucrurile chiar nu au de ce să fie atât de complicate… Nu după timp trebuie să alergăm, ci după relaxare și inspiraţie.

_____________________________

Până de curând, studiile spuneau că timpul petrecut în echipa părinte-copil este esenţial pentru dezvoltarea celor mici. Și este adevărat! Doar că cerecetările mai recente punctează un aspect aboslut esenţial pentru liniștea părinţilor și dezvoltarea copiilor: MAI DEGRABĂ DECÂT CANTITATEA, CONTEAZĂ CALITATEA!

“Aș putea să vă arăt 20 de grafice din care 19 arată că nu există nicio legătură între cantitatea de timp petrecut cu părinţii și rezultatele / reușitele personale ale copiilor. Zero!”, explică Melissa Milkie, sociolog la Universitatea din Toronto și autorul raportului.

Relaţia cu copiii noștri este importantă pentru evoluţia celor mici, dar calitatea este cea care face diferenţa și nu cantitatea – o spune un studiu longitudinal, realizat la scară largă, pe un eșantion de copiii cu vârste între 3 și 11 ani, dar și adolescenţi.

Mai mult decât atât, studiul arată cum cantitatea timpului petrecut cu cei mici poate fi chiar dăunătoare – atunci când părinţii sunt stresaţi, “nedorimiţi” sau anxioși – stări care pot provoca inclusiv sentimentul de vinovăţie în rândul adulţilor, care nu reușesc să interacţioneze exact așa cum și-ar fi dorit cu cei mici.

“Mamele se stresează în special atunci când încearcă să le împace pe toate – jonglând între responsabilităţile locului de muncă și cele de părinte. Iar vinovăţia pe care o simt atunci când consideră că nu au dedicat suficient timp copiilor poate fi mai degrabă dăunătoare decât benefică interacţiunii.”

Toţi adulţii au nevoie de un dram de relaxare, dar părinţii sunt aproape obligaţi să-și ofere acest lux. Și dacă din iubirea pentru proprii copii sunt dispuși să renunţe la aceste scurte momente, atunci trebuie să știe că riscă să influenţeze negativ interacţiunea, pentru că stresul și oboseala acumulate nu le permit să aibă răbdarea, deschiderea și relaxarea de care copiii au nevoie.Dacă punem cap la cap cele două idei (1. cantitatea nu contează, calitatea face diferenţa și 2. mai bine mai puţin decât încordat și stresat), putem trage concluzia că este spre binele copiiilor ca părinţii să își acorde timp în primul rând lor înșiși și abia apoi celor mici.

shutterstock_213567082

Deci timpul petrecut împreună contează, dar nu cantitativ, ci calitativ.

Lecturile de noapte, mesele în familie, discuţiile personale, joaca – toate au o importanţă uriașă pentru cei mici. Și nu este nevoie de ore întregi… Cateva zeci de minute de calitate sunt suficiente pentru cei mici. Pozitivismul, concluziile, iubirea rămân. Din contră, orele lungi petrecute împreună nu vor avea nici pe departe același impact dacă toată lumea se uită la televizor de exemplu. Sau dacă părinţii sunt iritaţi (pe bună dreptate) după o zi lungă, cu gândurile împrăștiate între responsabilităţile casnice, grija zilei de mâine, proiectul epuizant de la locul de muncă și tot așa. Amy Hsin, sociolog la Colegiul Queens spune că timpul petrecut de părinţi cu micuţii lor în faţa televizoarelor sau făcând absolut nimic special, poate avea mai degrabă efecte nefavorabile copiilor. Iar Academia Americană de Pediatrie subliniază că cei mici au nevoie de timp “nestructurat” pentru ei înșiși, fără participarea părinţilor – pentru dezvoltarea cognitivă și socială.

“Într-o lume ideală, acest studiu ar trebui să-i aline pe părinţi, să le aducă acea ușurare care alungă sentimentul de vinovăţie legat de cantitatea timpului petrecut cu cei mici și demonstrează ce contează mai mult pentru copiii – calitatea”, concluzionează cercetătoarea Melissa Milkie.

Deci cu toţii avem nevoie de timpul nostru, de la cei mici la cei mai mari. Iar în cazul părinţilor, timpul “pentru sine” este cheia parenting-ului – pentru că un părinte relaxat este un părinte inspirat.

Așa că întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu toţii nu este “petrec suficient de mult timp cu copilul meu?” ci mai degrabă “Cum interacţionez cu copilul meu?”. Cum petrecem TIMP DE CALITATE?

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here