Părinţi, obișnuiţi să vă exprimaţi iubirea reciprocă?
De dragul copiilor, ar fi chiar indicat!

Când părinţii se iubesc, și copilul se iubește… Pentru că se simte dorit și pentru că iubirea necondiţionată pe care părinţii o împărtășesc îi oferă un sentiment de siguranţă.

Părinţii sunt preocupaţi să le transmită copiilor sentimentul de iubire necondiţionată, dar nu sunt la fel de preocupaţi să arate și iubirea pe care ei înșiși o împărtășesc… Iar copiii au nevoie s-o simtă – “Tata se poartă foarte frumos cu mama, deci simt că am fost dorită” (o fetiţă de 6 ani)

La un moment dat discutam în Redacţie despre timpul pe care părinţii îl petrec cu cei mici și subliniam importanţa timpului personal al oricărui părinte pentru încărcarea bateriilor și relaxarea care aduce inspiraţie în timpul de calitate petrecut cu cei mici.

Nu este suficient să ne exprimăm iubirea pe care o simţim pentru copiii noștri, și iubirea pe care o împărtășim cotează

Motivul pentru care zilele trecute vă întrebam care este povestea voastră de dragoste e simplă: dincolo de faptul că cei mici iubesc această poveste a părinţilor lor, iubirea este cea care ne unește și ne motivează să ne întemeiem familii, iar familia depinde de menţinerea și exprimarea acestui sentiment.

De asemenea, specialiștii spun că și atunci când părinţii sunt separaţi (nu trăiesc în aceeași casă), pentru copii este extrem de important ca aceștia să păstreze o relaţie sănătoasă și să păstreze iubirea care i-a adus cândva împreună.

Când părinţii împărtășesc sentimentele de drgoste și respect, când petrec timp împreună sau fac diverse lucruri împreună prin casă, copiii sunt fericiţi și de cele mai multe ori vor da buzna în mijlocul acţiunii, gata să ia  parte la astfel de momente (încărcate cu sentimente pozitive).

În primii ani ai vieţii de copil, părinţii sunt totul. Prin ei este descoperită întreaga lume, iar ei sunt principalul punct de reper în raport cu viaţa. Definirea valorilor, înţelegerea sentimentelor sunt poate cele mai importante piese din puzzle-ul “celor 7 ani de acasă”, iar lecţiile rămân pe viaţă.

Ori un copil care crește într-o familie armonioasă, bazată pe relaţii echilibrate, are toate șansele să păstreze la maturitate acest tipar și chiar să-l dezvolte mai spectaculos decât i-a fost arătat.

Un studiu longitudinal publicat în 2009 de U.S. Department of Health and Human Services dezvăluia impactul pe care calitatea relaţiei dintre părinţi îl avea avea asupra   sănătăţii fizice și a mentalului copilului – în viitor.

Cea mai importantă relaţie în orice familie este cea dintre părinţi, iar cel mai bun lucru pe care părinţii îl pot face pentru copilul lor este să-și arate iubirea și respectul pe care și le poartă

Depunând acest efort, de a se aprecia reciproc, părinţii își învaţă copiii lecţii importante despre intimidate, conflict, echilibru și colaborare.

Părinţii singuri pot oferi astfel de exemple și prin relaţiile pe care le au cu prietenii și alţi membri ai familiei.

Daniel L. Buccino, co-fondator al Baltimore Psychotherapy Institute

[cercetătorii au explicat:]

Așa cum timpul personal este important pentru părinţi și, implicit, pentru interacţiunea ulterioară cu cei mici, la fel și relaţia părinţilor este importantă pentru armonia relaţiei cu proprii copii. Deci așa cum ne străduim să le arătăm copiilor noștri că îi iubim, la fel de important este să le arătăm că împărtășim aceleași sentimente și între noil, părinţii – indiferent dacă locuim sau nu împreună.

Pentru că atunci când există o apropiere și o colaborare între cei mari, cei mici primesc exemple și puncte sănătoase de reper

Printre mesajele pe care copiii le primesc din relaţia părinţilor sunt variate și necesare pe termen lung, precum faptul că:

1Nu trebuie să fii perfect pentru a fi iubit sau a iubi (despre toleranţă, înţelegere, empatie și aplanarea conflictelor prin revolvarea “în echipă” a problemelor…).  Din felul în care părinţii depășesc / rezolvă diverse situaţii stresante, din felul în care sunt acceptate și tratae greșelile, de exemplu, copiii au multe de învăţat și de preluat. Iar când părinţii comunică între ei și copiii sunt martori, atunci acest tip de comunicare deschisă și sinceră va fi copiat cu încredere și de cei mici.

2Prin colaborare și “diviziunea muncii” (asumarea responsabilităţilor în echipă) se rezolvă orice… Iar dincolo de stereotipii, “și bărbaţii gătesc” – mama și tatăl se pot complete reciproca atunci când unul dintre ei nu se poate ocupa de una dintre sarcinile care îi revine de obicei. Acest tip de lecţie exemplificat, s-a văzut la joacă, atunci când copiii din diverse familii s-au jucat la rândul lor de-a familia și au început să implementeze / copieze modelele văzute acasă.

3O relaţie sănătoasă cu persoanele dragi și nu numai este bazată pe empatie, respect reciproc și iubire. Manifestarea naturală a sentimentelor este iarăși o lecţie de viaţă pentru cei mici. Raportarea la o persoană iubită, exprimarea sentimentelor și grija pentru binele celor dragi este iarăși exemplificată sănătos și cu rezultate în viitor

Cumva, specialiștii pun presiune pe părinţi să lucreze cu atenţie la relaţiile lor și să-și păstreze respectul și afecţiunea care i-a unit, astfel încât să inspiraţie pentru copiii lor și să le insfluenţeze pozitiv dezvoltarea. Și sănătatea.

 

 

 

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here