Ce spuneţi de un picnic la soare? Dacă sună bine, neapărat să aruncaţi în coș și câteva surse serioase de calciu! De ce? Pentru că Vitamina D3 pe care o primim de la soare favorizează absorbţia calciului.

Vitamina D are două forme fiziologice, și anume vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Când ne referim la “vitamina D” ne referim la aceste două forme. Vitamina D3 se sintetizează sub acţunea UVB (din surse solare dar și artificiale) și poate fi stocată în organism pentru a fi folosită ulterior.

Se găsește ca atare în puţine alimente, motiv pentru care au aparut și alimentele fortificate cu vitamina D (vezi suc de portocale, lapte, lapte de soia, lapte de migdale etc). Surse: Macrou, somon, ton, produse lactate, ouă, cereale.

Vitamina D3 ajută la absorbţia calciului

  • După ce e sintetizată, este dusă de fluxul sanguin la ficat, de unde se transformă în prohormon pentru calciu.
  • Circulând prin corp, calcidiolul se poate transforma în calcitriol (forma biologică activă a vitaminei D) – în rinichi sau în sistemul imunitar (în monocitele-macrofage)
  • Dacă e sintetizat în rinichi, calcitriolul acţionează ca și hormon reglementând concentraţia de calciu și fosfat din sânge.

Promovează mineralizarea sănătoasă, creșterea și remodelarea osoasă, prevenind tetania hipocalcemică. Insuficiența de vitamina D poate duce la oase subțiri, fragile sau deformate, în timp ce suficiența previne rahitismul la copii, osteomalacia la adulți și, împreună cu calciul, ajută la protejarea oamenilor în vârstă care au osteoporoză.

Deci când bunicii și pitcii ies la joacă împreună, dincolo de fericirea care se vede de la o poștă se petrec mult mai multe lucruri bune. Exerciţiile fizice, razele de soare și o bună absorbţie a calciului sunt obiective demne de un WEEKEND D3.

Vitamina D modulează de asemenea funcțiile neuromusculare, reduce inflamațiile și influențează acțiunea mai multor gene care reglementează proliferarea, diferențierea și apoptoza celulelor.

Câteva surse de calciu pentru un picnic sub soare (pentru o combinaţie pefectă de calciu și Vitamina D3):

legume cu frunze verzi, afine, mure, portocale, migdale, curmale, mandarine, clementine, kiwi, lime, (evident) lactate -dar cu un conţinut redus de grăsimi: iaurt, lapte… broccoli, fasole verde, sardine (cu oase), frunze de sfeclă, spanac, ceapă verde, praz, ţelină, varză de bruxelles, varză, salată verde, păstârnac, morcovi, napi, cartof dulce.

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here