Nu ce haine și accesorii punem în valize înainte să plecăm în concedii, ci cu ce suvenire ne întoarcem… Ce acumulăm în aceste luni de vară…
- La începutul anului școlar 2016-2017 despachetam bagajul de vacanţă și făceam inventarul suvenirelor adunate pe parcursul verii (emoționale, cognitive, chiar și fizice…).
- Spuneam atunci că din vacanţa de vară ne întoarcem mai “învăţaţi” – sistemul imunitar, sistemul osos și muscular sau memoria crescând cu fiecare zi lungă de joacă. Dar anul școlar s-a dus și o nouă vară a eliberat copiii la joacă, puţin mai departe de rutina cotidiană și de timpul structurat… De teme și de responsabilităţi care până și pe cei mici îi pot stresa…
În acest articol ne propunem să bifăm cât mai multă inpiraţie de-a lungul verii – pentru sistemul imunitar, pentru memorie și cogniţie în general, pentru oase și mușchi, pentru cât mai multă energie… Vara poate fi presărată cu lucruri mărunte, dar cu impact uriaș în dezvoltarea oricărui copil.
Lista include idei de joacă/experimente, experienţe, hobby-uri…
Hobby-urile de vară, joaca de vară, experienţele de vară sunt unice prin definiţie. Pentru că zilele lungi aduc timp berechet pentru toate. Și toate sunt prilej de învăţare… mai în joacă, mai în serios.
- nopţi petrecute cu ochii pe cer sau pe focul de tabără, pe licurici…
- plimbări cu trenul (sau cu mașina),
- descoperiri în “bucătăra de vară” / în camping / în natură…
- lupte ca-n povești – cu sabia în mână și reflexele “pe fază”
- și chiar mai multe povești…
- la teatrul umbrelor sau în alte universuri…
- la antrenament (de ce nu, un sport nou – doar vara e a descoperirilor)
- la cules de flori cu proprietăţi terapuetice (pe loc sau mai târziu),
- în fân pentru a ne trezi mai puternici,
- în locuri nemaivăzute, mai ales în drumeţii…
- cocoţaţi (pe stânci, pe pereţi, prin copaci…),
- la cules – de mere, de corcodușe… Fructe să fie!
Avem o listă lungă de completat…
Și o vară lungă la dispoziţie.