Este 10 martie, legendara Babă Dochia și-a aruncat ieri ultimul cojoc, iar noi suntem fericiţi să îmbrăţișăm primăvara! Ne luăm la revedere de la iarnă și spunem că “greul” a trecut… Că “vremea bună” aduce tot ce e mai frumos și că temepraturile în creștere sunt tot ce ne trebuie pentru a continua un an minunat.
Dar este chiar așa? Este sezonul cald mai benefic decât cel rece? Putem compara anotimpurile din prisma fericirii noastre? La “prima mână”, da, clar! Când natura înflorește în jurul tău, sigur uiţi de frigul de ieri. Când “zilele gri” trec, sigur starea de spirit se ridică până la cerul senin.

Dar funcţiile fizice și psihice sunt la curent cu datele din calendar, chiar mai conectate decât am crede.

anotimp6Clima temperat-continentală aduce diversitatea pe care mulţi nu o au. Patru anotimpuri nu sunt de colo și se pare că schimbările nu se produc doar în garderoba noastră, ci și în organism – cel puţin asta au descoperit cele mai recente studii, care au cercetat transformările “sezoniere” din corpul uman.
Se pare că atunci când oamenii îndeplinesc anumite funcţii cognitive – precum atenţia sau memoria, felul în care creierul lor utilizează resursele poate varia de la un sezon la altul.

Este foarte interesant de observat că nu calitatea performanţelor e influenţată de anotimp, ci activitatea neuronală din timpul procesului – așa cum explică Gilles Vandewalle, autorul studiului realizat în cadrul Universităţii Liege, din Belgia.

Activitatea cognitivă a 28 de persoane a fost urmărită în acest proces, pe parcursul tuturor anotimpurilor. În fiecare sezon, subiecţii au petrecut până la 4.5 zile izolaţi într-un laborator, fără acces la lumea “de afară” sau “aluzii” sezoniere precum lumina naturală. Creierul participanţilor avea să fie scanat în timp ce subiecţii performau diverse sarcini care le testau atenţia și capacităţile de memorare, de actualizare și comparare a informaţiilor primite.

Înainte de toate este bine de știut că memoria include trei procese relativ diferite: codarea informației – translatarea inputurilor într-o formă reprezentativă de stocare, stocarea propriu-zisă – memoria de lungă durată și amintirea – procesul de recuperare/ accesare la nevoie a informațiilor stocate.

Dincolo de restul tipurilor de memorie, se știe în primul rând că aceasta este de scurtă sau de lungă durată, iar obiectivul învățăturii este să treacă prin prima pentru a fi păstrată în a doua.

Dar memoria de scurtă durată poate ține minte o cantitate mică de informație, pentru aproximativ 20 de secunde, deci trebuie să trimită informația la sertar cât de repede posibil, altfel va fi ștearsă.

Tocmai de aceea, aceasta a fost numită de la un moment dat și memorie de lucru – ca formă de codificare a informației ce urmează să fie stocată în memoria de lungă durată. Memoria de lucru este absolut necesară proceselor de învățare, reprezentând momentul în “lucrăm” cu informațiile noi.

anotimp7

ÎN FUNCŢIE DE SEZON, MEMORIA CONSUMĂ MAI MULTE SAU MAI PUŢINE RESURSE

Performanţele subiecţilor nu s-au schimbat (nu au devenit mai bune sau mai slabe) în funcţie de perioada anului, Tutuși, rezultatele investigaţiilor aveau să arate că există un “cost” (neuronal) pentru performarea acestor acţiuni – respectiv nivelul mai crescut sau mai scăzut al activităţii cerebrale.
1De exemplu, intensitatea activităţii cerebrale legate de susţinerea atenţiei a atins punctul culminant în iunie, în apropierea solstițiului de vară și a fost mai scăzută în decembrie, în jurul solstițiului de iarnă.
Memorăm la fel de bine iarna și vara, dar în sezonul cald procesul este mai solicitant decât în cel rece. Atenţia cu totul consumă mai multe resurse pentru a funcţiona corespunzător atunci când e “căldură mare”. Inclusiv iarna, când ne încălzim prea tare încăperile, căldura dogoritoare poate duce la un consum mai mare de energie pentru a ne păstra capacitatea de concentrare la cote optime și pentru a putea face cele mai bune alegeri (la birou, la teme, în orice situaţie – chiar și la cumpărături).  Acesta este unul dintre avantajele frigului: mintea e mai limpede, mai rapidă și consumă mai puţină energie pentru îndeplinirea anumitor funcţii cognitive.
2În contrast, intensitatea activităţii cerebrale legate de memoria de lucru a atins punctul culminant în toamnă și a fost mai mică în apropierea echinocțiul de primăvară.
Studiile anterioare au arătat că schimbările anotimpurilor aduc schimbări în alte procese legate de funcționarea de zi cu zi a oamenilor. De exemplu, consumăm mai multe calorii în timpul iernii decât vara, spun cercetătorii. Studiul publicat în 2015 în revista Nature Communications a constatat că activitatea genelor umane, împreună cu imunitatea oamenilor se schimbă odată cu anotimpurile.
Mai mult decât atât, ar exista chiar o legătură între anotimpuri și starea de spirit, de vreme ce unii oameni se confruntă cu simptome de tulburări afective sezoniere (SAD), în lunile de toamnă și de iarnă – după cum spun cercetătorii… Iar noi mai știm și că primăvara poate aduce zile de astenie, deci schimbările în general ne pot influenţa.
Mecanismele din spatele diferenţelor sezoniere nu sunt clare pentru experţi. Cu toate acestea, cercetările au arătat, de exemplu, că nivelurile anumitor neurotransmiţători (cum ar fi serotonina), precum si nivelurile unor proteine ​​ale creierului implicate în procesul de învățare variază în funcție de anotimp. Aceste variații pot, la rândul lor, să contribuie la schimbările sezoniere în activitatea creierului.
______________________________________________________________________________
9Deci, deși pe parcursul unui an rămânem aceiași, totuși “plătim un preţ” – energia consumată pentru îndeplinirea diverselor funcţii psihice și fizice. Nu ne rămâne decât să înţelegem cum ne solicită fiecare perioadă în parte, astfel încât să îi oferim organismului resursele necesare.

?DE UNDE LUĂM ENERGIA? Închidem acest articol cu o întrebare la care vom încerca să răspundem pe parcursul întregului an. Alimentaţia este prima pe listă – am văzut cum susţine sistemul imunitar și chiar memoria. Dar căutările continuă.

_____________________________________________________________________

Comentarii via facebook

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here